Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се пие витамин C - сутрин или вечер?

12 април 2024, 10:33 часа
Реклама

Витамин С (аскорбинова киселина) е синтезиран за първи път преди около сто години - през 1932 г. В същото време беше установено, че липсата на витамин С е основната причина за скорбута, който отне живота на огромен брой моряци. По-късно бяха направени още много открития, свързани с аскорбиновата киселина, а днес този витамин се предписва за профилактика и лечение на различни заболявания.

Признаци на дефицит на витамин С

За да поддържаме здравето, се нуждаем от различни витамини, но аскорбиновата киселина с право може да се нарече един от ключовите микроелементи, тъй като нейният дефицит често води до негативни последици. Междувременно можете да определите дали имате достатъчно витамин С дори по външни признаци. Основните прояви на дефицит на аскорбинова киселина са:

Лекар: В тези напитки има най-много витамин С

·         неразположение, слабост, летаргия;

·         суха и бледа кожа;

·         появата на хематоми и ожулвания дори при леки наранявания поради повишена крехкост на кръвоносните съдове;

·         бавно зарастване на рани;

·         чупливи нокти и коса;

·         болка в ставите;

·         чести настинки поради намаляване на общата устойчивост на организма;

·         болезненост, подуване, кървене на венците, в тежки случаи - разклащане и загуба на зъби;

·         лошо настроение, сълзливост, склонност към депресия.

Лекият дефицит на аскорбинова киселина се нарича хиповитаминоза, но ако не се консултирате с лекар навреме, хиповитаминозата може да се развие във витаминен дефицит - остра липса на витамин С.

Причини за дефицит на витамин С

Няма много причини, поради които възниква дефицит на аскорбинова киселина. Нека изброим основните:

1.       Диети с ниско съдържание на микроелементи. Лошата нискокалорична диета, монодиетите и хранителните разстройства са основните причини за дефицит на аскорбинова киселина. Жителите на северните райони, където има прекъсвания в доставките на пресни зеленчуци и плодове, също са изложени на риск от недостиг на витамини.

2.       Пушенето. Пушачите имат дефицит на много микроелементи, но особено на витамин С. За да задоволят нуждата от аскорбинова киселина, те се нуждаят от по-високи дози от витамина, отколкото непушачите. За да се предотврати хиповитаминоза, на пушачите се препоръчва да приемат този микроелемент постоянно - няколко курса годишно с кратки прекъсвания.

3.       Склонност към настинки. Аскорбиновата киселина е противоинфекциозен витамин: участва във фагоцитозата и производството на антитела, повишава защитните свойства на епитела на дихателните пътища. При чести настинки тялото използва повече витамин С от обикновено, което може да доведе до дефицит на този микроелемент.

4.       Прием на определени лекарства. Дефицитът на аскорбинова киселина може да се развие при продължителна употреба на определени лекарства, които пречат на нейното усвояване.

5.       Заболявания на стомашно-чревния тракт. Хроничните заболявания на храносмилателната система могат да попречат на усвояването на витамин С от храната. Ако не се консултирате с лекар навреме и не следите нивото на аскорбинова киселина, може да се развие хиповитаминоза.

Какъв витамин C да си купя – ето за какво да следим

Как се пие правилно витамин С?

Продукт с дозировка от 100 mg се препоръчва за тези, които нямат големи проблеми с имунитета, но искат да компенсират дефицита на витамин С и да се предпазят от хиповитаминоза. Вариантът с доза от 900 mg ще бъде подходящ през студения сезон, особено когато се появят първите симптоми на заболяване или за бързо възстановяване след заболяване.

По-добре е да изберете продукти с доза от 1000 mg или по-висока след консултация с Вашия лекар. За пълно усвояване е препоръчително дневната доза да се раздели на три приема. Не е препоръчително да превишавате препоръчителния дневен прием на витамин С редовно или дългосрочно. Отрицателните последици от предозирането на витамин С могат да се изразят в алергични реакции, нарушена бъбречна функция и тромбоза.

Кога да приемаме витамин С сутрин или вечер?

Няма консенсус по този въпрос, така че по-често се препоръчва използването на витаминни комплекси сутрин и вечер. Основната характеристика на приема на аскорбинова киселина е нейната употреба едновременно с храна. Витамин С на празен стомах може да причини стомашно разстройство, гадене и повръщане, най-безопасно е да приемате витамини с храна.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес