Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Керамична или метална форма: Къде се пече по-добре кексът?

22 май 2024, 06:52 часа
Реклама

Много домакини вярват, че каквато и форма за кекс да имат под ръка, то тя ще осигури перфектната хрупкава коричка и пухкава вътрешност. Но се оказва, че има забележителна разлика между керамичните и металните форми отвъд очевидното - материалите, от които са направени, могат да променят качеството на вашите печива, дори ако следвате рецептата си стъпка по стъпка.

Металните форми се нагряват по-бързо от керамичните

Освен ако не търсите кафяво и препечено дъно на кекса, трябва да наблюдавате печенето в металната форма за пай много внимателно. Металните форми за пай обикновено се правят от неръждаема стомана или алуминий, което означава, че се нагряват бързо и интензивно. Въпреки че задържат топлината добре, докато се пекат, горещите им повърхности могат потенциално да компрометират коричката ви по начини, които надали ще ви допаднат.

Още: Най-бързият и вкусен кекс с кисело мляко

Обратната страна на това е, че металните форми за пай също се охлаждат относително бързо. Това означава, че вашето ароматно печиво ще бъде готово за сервиране, малко след като го извадите от фурната.

Хитър трик е, ако в рецептата пише „Печете при 180 градуса 15-17 минути“, да настроите таймера си за 14 минути и след това да проверявате минута по минута.

Керамичните форми са проектирани да се нагряват по-равномерно

Още: Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

За по-равномерно нагряване, най-подходящият вариант са керамичните форми. Каменинът, използван за направата на тези съдове, позволява разпределението през цялата смес, за да изпече бавно правилната консистенция, която да е една и съща навсякъде. Това може да удължи времето за печене на вашия кекс, така че имайте едно наум.

Керамичните тигани също така запазват топлината си по-дълго от металните, което означава, че формата за кекс ще продължи да готви дори след като е извадена от фурната. Резултатът може да бъде по-сух пай ил кекс, освен ако предвидливо не сте го извадили от формата, за да изстива на друга повърхност.

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес