Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са плюсовете и минусите на кетогенната диета?

21 юли 2024, 11:15 часа

Високото съдържание на мазнини в кето диетата може да помогне за стабилизиране на кръвната захар и да подпомогне загубата на тегло, но има и някои значителни рискове, които трябва да знаете.

Първоначално разработена за лечение на епилепсия при деца, кето диетата придоби огромна популярност като хранителен план за отслабване. Влиятелни лица в социалните медии и треньори рекламират безкрайните ползи от стратегията за хранене с високо съдържание на мазнини.

Докато привържениците на диетата ще ви дадат цял ​​списък с предимства, като умствена яснота и намалено възпаление, реалността на предимствата на кето е малко по-сложна. Важно е да сте наясно и с рисковете и недостатъците.

И така, какви са истинските предимства и недостатъци на кето диетата и трябва ли да я опитате? Прочетете, за да научите повече.

Как изглежда всъщност

Вероятно познавате кето като диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Но има много високо съдържание на мазнини - и вероятно много по-високо, отколкото си мислите.

Има два вида кето: стандартен и терапевтичен. Стандартното е това, което можете да опитате, ако искате да правите кето за общо здраве и загуба на тегло, а терапевтичното се използва от здравните специалисти при лечение на състояния като епилепсия. Техните макро разбивки изглеждат малко по-различно:

Имайте предвид, че кето не е същото нещо като стандартна нисковъглехидратна диета. Повечето диети с ниско съдържание на въглехидрати имат за цел да поддържат въглехидрати под 150 грама (g) на ден, което е еквивалентно на около 6 банана. На кето диета ще се придържате към под 50 g на ден, което е необходимо за достигане на кетоза.

Метаболитното състояние на кетоза е мястото, откъдето идват предполагаемите ползи за здравето от диетата. След като тялото ви преработи мазнините в черния дроб, то произвежда кетонови тела, молекули, които могат да се използват за енергия. Въпреки това, можете да достигнете кетоза само след като тялото ви е изразходвало всички налични въглехидрати.

Потенциални ползи от кето диета

Помага за по-бързо отслабване

Въпреки че това звучи обещаващо, има незабавно предупреждение - основно всички изследвания на кето за отслабване са направени върху хора със затлъстяване. Така че, ако искате да използвате тази диета, за да свалите последните 5 килограма, може да не видите същите резултати.

Но за хора със значително наднормено телесно тегло, кето диетата може да бъде ефективен избор за отслабване.

Има няколко причини за това. Първо, намаляването на въглехидратите означава, че ще намалите водното тегло, което ще видите бързо на кантара. След първите няколко седмици тази бърза „загуба на тегло“ ще се забави до по-нормално темпо.

Докато този първоначален спад на килограмите не е загуба на мазнини, бързите резултати могат да бъдат мотивиращ фактор за много хора, помагайки им да продължат с диетата. ResearchTrusted Source също предполага, че някои видове кетони, освободени по време на кетоза, могат да играят роля в потискането на апетита, което може да улесни придържането към калориен дефицит.

Яденето на храни с ниско съдържание на въглехидрати също може да улесни тялото ви да изгаря мазнините. Според изследване от 2022 Trusted Source, кето може да намали инсулиновите пикове. Инсулинът спира липолизата, процесът, чрез който тялото ви разгражда натрупаните мазнини, така че поддържането на стабилни нива на кръвната захар може да улесни загубата на телесни мазнини.

Може да помогне при управлението на кръвната захар при диабет тип 2

Има много изследвания върху кето за диабет тип 2 и има защо. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са били в основата на управлението на диабета и са били препоръчвани много преди инжекционният инсулин да стане достъпен.

Така че докато диетите с ниско съдържание на въглехидрати за диабет не са нещо ново, кето осигурява нов подход чрез повишаване на съдържанието на мазнини. В изследването е добре установено, че кето и нисковъглехидратните диети могат да помогнат за стабилизиране на кръвната захар, но всъщност може да има повече потенциални ползи.

Може да „изгладува“ раковите клетки от енергия

Въпреки че изследването на кето като част от лечението на рак е ново — и силно противоречиво — някои малки проучвания показват възможни ползи.

Идеята зад това е свързана с нещо, наречено ефект на Варбург. Това твърди, че има метаболитни промени в раковите клетки, което означава, че те използват основно глюкоза (въглехидрати) за енергия, дори когато е наличен кислород.

Най-добрите плодове, ако спазвате кето диета

Теоретично, кето диета, която намалява въглехидратите и принуждава тялото да разчита на мазнини за гориво, може да „умори от глад“ раковите клетки. Това може потенциално да отслаби раковите клетки, правейки ги по-податливи на химиотерапия и радиация, като същевременно защитава нормалните клетки.

Може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Подобно на много от потенциалните ползи от кето, изследванията за това също са противоречиви, но някои експерти твърдят, че кето може да бъде полезно за здравето на сърцето.

Смята се, че съставът на вашата кето диета играе роля в промените в триглицеридите, HDL и LDL. Например, яденето на повече наситени мазнини може да доведе до повишаване на LDL, което е лошо за здравето на сърцето. Но яденето на повече здравословни ненаситени мазнини като авокадо и сьомга може да увеличи HDL, което е добро за здравето на сърцето

Следователно може би не толкова самата кето диета подобрява директно кръвните маркери за сърдечно-съдово здраве, а по-скоро видовете мазнини, които ядете ежедневно.

Недостатъци на кето диета

Може да причини дефицит на хранителни вещества

Тъй като кето диетата ограничава въглехидратите до само 50 g, тя не оставя място за включване на много плодове или зеленчуци. Това са основният източник на основни витамини и минерали за вашето тяло, всички от които играят роля в поддържането на клетките ви здрави.

Най-вече, кето диетите често са с ниско съдържание на витамини А, Е и В6, както и на фолат, калций, магнезий, калий и желязо.

Ако опитвате кето, можете да смекчите някои от тези недостатъци, като ядете много зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати като листни зеленчуци, броколи, аспержи и тиквички. Също така е добра идея да работите с регистриран диетолог, ако планирате да следвате диетата за продължителен период от време.

Може да причини храносмилателни проблеми

Поддържането на ниско съдържание на въглехидрати означава, че няма да ядете много боб, леща или пълнозърнести храни, които са добри източници на фибри. Това може да доведе до запек и бавно храносмилане.

Консумирането на толкова много мазнини също може да бъде трудно за храносмилателната ви система. Много хора, които опитват кето, изпитват стомашно-чревни проблеми като диария, спазми, подуване на корема и стомашно разстройство.

Може да е лошо за здравето на сърцето

Докато обсъдихме възможните ползи за здравето на сърцето по-рано, засегнахме и рисковете. Ако ядете кето диета с високо съдържание на източници на наситени мазнини - като месо, сирене и масло - вие сте изложени на риск да навредите на здравето на сърцето си.

Известно е, че наситените мазнини повишават нивата на LDL (лошия) холестерол, което може да запуши артериите ви. Това е свързано със сърдечни и сърдечно-съдови заболявания.

Учените поставят под въпрос ползите от кето диета за жените

Може да е трудно да се придържате към

Придържането към кето диета може да бъде трудно и не е лесно да се прави в дългосрочен план. Освен това няма дългосрочни данни за неговата безопасност, така че не е нещо, което бихте искали да правите без наблюдението на медицински специалист.

Спазването на кето диета изисква много планиране на хранене и приготвяне на храна, а това може да бъде невероятно предизвикателство за хора с натоварена работа и семейства. Също така е трудно да се намерят подходящи за кето варианти в ресторанти и социални събирания, така че някои хора смятат, че това се отразява негативно на социалния им живот.

Ако откриете, че нисковъглехидратният начин на хранене се чувства добре за вашето тяло, опитайте по-спокоен подход - като диета с ниско съдържание на въглехидрати в средиземноморски стил - може да бъде по-прост, по-устойчив избор.

Докато привържениците на кето диетата може да крещят за нейните безкрайни ползи, има някои важни рискове, които трябва да знаете. Например, яденето на диета с високо съдържание на мазнини може да повлияе негативно на здравето на сърцето ви и да причини проблеми с GI. Също така няма дългосрочни данни за безопасността на кето.

Въпреки това, за хора със затлъстяване и диабет тип 2, ползите от кето може да надвишават рисковете.

Ако искате да опитате кето, добра идея е да говорите с вашия лекар или диетолог, особено ако имате някакви здравословни проблеми. Те могат да ви посъветват как да направите диетата възможно най-безопасно и устойчиво.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес