Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ядете по-малко: 7 хитрости за мозъка

11 юни 2024, 05:40 часа
Реклама

Лятото се развихря и вие сте готови да се адаптирате към натоварената си програма и всички тези разпускащи барбекю партита. За щастие, можете да обучите мозъка си да работи с вас в това усилие с няколко прости метода. Ето няколко съвета как да накарате мозъка си да поеме по-малко храна.

Още: Лекар: Това любимо ястие намаляване риска от развитие на Алцхаймер

Обърнете внимание на „ефекта на хрупането“

Обръщате ли внимание на звука, който издавате, когато се храните? Според изследванията шумът, който издава храната ви, докато се храните, може да има значително влияние върху това колко храна изяждате. „Ефектът на хрущенето“, както се нарича, предполага, че е по-вероятно да ядете по-малко, ако сте по-наясно със звука, който храната ви издава, докато се храните. Когато слушаме силна музика или гледаме телевизия, това може да прикрие тези звуци, което може да ви накара да ядете повече.

Не пропускайте протеините

Ако в диетата ви липсват белтъчини, тогава може да сте по-склонни да посегнете отново към храната за секунди. Включването на белтъчини в храната помага за забавяне на храносмилането, което ви кара да се чувствате по-удовлетворени и сити за по-дълго време. Това от своя страна може да помогне за намаляване на теглото, тъй като е по-малко вероятно да приемате толкова много калории. За да сте сигурни, че получавате дневната си доза протеини, опитайте протеини на прах на растителна основа. Те са лесни за усвояване и могат да се поддържат нискокалорични. Освен това могат да се използват за приготвяне на смутита или шейкове или да се добавят към солени храни като яхнии и супи.

Пийте много вода

„Пийте поне 1,5 литра (приблизително шест чаши) вода всеки ден, за да поддържате здравословна детоксикация, а това може да помогне за предотвратяване на преяждането“, казва диетологът Шона Уилкинсън.

Водете си хранителен дневник

Трудно ви е да следите хранителните си навици? Опитайте се да записвате това, което ядете, в хранителен дневник или приложение. Това може да ви помогне да следите кои групи храни приемате прекалено често и да ви улесни да контролирате размера на порциите си. Това ще ви помогне да останете отговорни за това, което сте изяли.

Яжте зелени храни

„Вечеряйте по-леко, като запълните поне половината от чинията си със зеленчуци, преди да добавите нещо друго“, казва Уилкинсън. "И не, това не включва печени картофи! Зелените зеленчуци са отлични, тъй като са нискокалорични и богати на фибри, витамини и минерали. Ако вие сте тези, които готвят, пригответе няколко зеленчукови гарнитури и потърсете рецепти, за да ги направите по-интересни. Например сотирайте брюкселско зеле с чесън, зехтин и лимонов сок - вкусно е".

Напуснете клуба „Изчистете чинията си“

Не се поддавайте на натиска да изяждате всяко парченце храна в чинията си. "Опитайте се да обърнете внимание на това как се чувства стомахът ви и яжте бавно, вместо да изяждате всичко, което е пред вас. Важно е да ядете, за да се чувствате удовлетворени, а не да се тъпчете", обяснява Уилкинсън.

Още: Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Нарежете храната си

Ако искате да намалите калориите, като ядете по-малко, според изследванията може да ви е от полза да режете храната на по-малки парчета. Проучванията сочат, че ако нарежете храната си, например на четири парчета франзела или сандвич, може да почувствате, че храната е по-засищаща и следователно е по-малко вероятно да похапнете след това.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес