Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да излекуваме посинял нокът - този лек помага

27 февруари 2023, 16:36 часа
Реклама

Повечето от нас са се сблъсквали с този проблем. Но струва ли си да  придаваме голямо значение Синият нокът ?

Посинял нокът или по научен начин хематом под нокътя е натрупване на кръв. Думата хематом означава "джоб с кръв". Хематомите под ноктите често се появяват в резултат на травматични наранявания, като например прищипване на пръсти във вратата. Увреждането на нокътното легло причинява кървене в областта под твърдата нокътна плочка. В резултат на това нокътят в увредената зона става тъмно син.

Това е лесно за идентифициране. Появява се след болезнено нараняване и изглежда като натъртване под нокътя. Размерът на поднокътния хематом може да варира от много малка точка до синьо или черно оцветяване на целия нокът.

Погледнете пръстите пръстите на човек, за да разберете всичко за характера му

Причини за посинял нокът

Има няколко основни причини за хематом под ноктите. Понякога причината е микротравма. Най-често се случва на ноктите на краката на бегачите на дълги разстояния. Когато пирон се трие в края на обувка по време на енергично ходене или бягане, той често се наранява бавно.

Понякога причината не е в прекалено интензивните тренировки, а по-скоро в грешните обувки. Обикновено в тези случаи под нокътя се образува малък хематом, поради недостатъчно кръвоснабдяване. Най-често се получава само обезцветяване на нокътя, но може да се развие микротравма до степен, в която ноктите стават много разхлабени и в крайна сметка падат сами. Втората причина за хематома под ноктите е битова травма. Кожата под нокътя е много тънка и лесно може да кърви.

Как да извадите трън или забита треска от пръста си?

Този лек помага при посинял нокът

За лечение на посинял нокът се използва разтвор на калиев перманганат. Ако хематомът вече е почернял и болката е намаляла, можете да използвате разтвор на калиев перманганат. За да направите това, пригответе силен (тъмно черешов цвят) разтвор на калиев перманганат и го загрейте. Разтворът трябва да е горещ, но не парещ. Потопете пръста си в разтвора и задръжте за 15-20 минути. Такава баня помага за омекотяване на нокътната плочка и освобождаване на кръв.

За облекчаване на "дърпащата" болка може да се завърже лист бяло зеле на наранения пръст.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес