Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изисква ли медицинска помощ вашето слънчево изгаряне? 2 признака, че е така.

16 юли 2024, 14:48 часа

За много хора зачервената, сърбяща и лющеща се кожа е често срещано явление през летните месеци. Повече от една трета от възрастните в САЩ получават слънчево изгаряне всяка година. В повечето случаи слънчевите изгаряния могат лесно да се управляват у дома с неща като студени компреси, нежен лосион, хидратация и почивка от слънцето.

Понякога обаче слънчевото изгаряне може да е твърде тежко за лечение у дома или може да бъде придружено от симптоми, изискващи медицинска помощ.

По-долу дерматолозите споделят видовете слънчеви изгаряния и симптомите, които изискват посещение при лекар.

Нуждата от медицинска помощ при слънчево изгаряне е рядкост, но наличието на обширни мехури върху голяма част от тялото ви е лош знак.

4 прости съвета, с които ще защитите кожата си след слънчево изгаряне

Слънчевите изгаряния се срещат с различна тежест. Най-често срещаното слънчево изгаряне е само малко зачервяване и това може да доведе до известно лющене, но ако е по-лошо, можете да получите наистина тежки мехури.

Когато голяма част от повърхността на тялото е засегната, вашето слънчево изгаряне може да прилича на всеки друг вид изгаряне.

В този случай, когато загубите такава част от кожната си бариера, вече не сте в състояние да регулирате температурата си и губите много вода. Тогава препоръчваме да потърсите помощ в спешното отделение или болница.

Това би изглеждало като големи, обширни мехури, които покриват значителна част - вероятно около 30% - от тялото ви.

В този момент са необходими поддържащи грижи, така че лекарите и медицинските сестри да могат да ви помогнат да останете хидратирани и да извършват грижи за раната, за да поддържат изгарянето чисто.

Но необходимостта от медицинска помощ за слънчево изгаряне е рядкост. Като вид нашите защитни механизми са се развили така, че обикновено търсим сянка или влизаме вътре, щом забележим зачервяване или дискомфорт от изгаряне.

Обикновено зачервяването и лющенето, което е възпалителната реакция на тялото към слънцето, уврежда нашите кожни клетки.

Слънчево изгаряне, което изисква медицинско внимание, обикновено се случва при по-екстремни обстоятелства, като например когато някой е хванат навън или не може да се придвижи на сянка поради нараняване.

С други думи, вероятно няма нужда да бързате до болницата следващия път, когато получите слънчево изгаряне.

Посетете лекар, ако слънчевото ви изгаряне е придружено от топлинен удар.

Безценни съвети за справяне със слънчево изгаряне

По принцип повечето слънчеви изгаряния не изискват незабавна медицинска помощ, но ако са обширни, някои хора може да се почувстват зле.

Тъй като слънчевите изгаряния обикновено се случват, когато навън е горещо, топлинният удар може да бъде проблем - и решаваща причина да потърсите медицинска помощ.

Топлинният удар се характеризира с телесна температура над 103, объркване, дехидратация и ускорен пулс, добавяйки, че състоянието представлява спешна медицинска помощ.

Директното излагане на слънце може да причини слънчеви изгаряния и други кожни промени.

Това, че не изгаряте на слънце, не означава, че слънцето не вреди на кожата ви.

Дори и без слънчево изгаряне, излагането на слънце може да увеличи риска от рак на кожата. Само защото не получавате слънчево изгаряне, не означава, че не сте изложени на вредното въздействие на UV лъчите.

За да останете в безопасност на слънце, трябва да вземете някои предпазни мерки.

Най-доброто средство за защита от слънчево изгаряне включва слънцезащитни продукти, UV-защитно облекло и избягване на слънчевите лъчи, когато са най-интензивни, между 10 сутринта и 16 часа.

Трябва да нанасяте слънцезащитни продукти поне на всеки два часа и по-често, ако плувате или се изпотявате.

Търсете продукти с етикет „широк спектър“, за да осигурите защита от UVB и UVA лъчи и със SPF (слънцезащитен фактор) най-малко 30.

Някои хора трябва да бъдат по-внимателни на слънце. Важно е да сте наясно с всички лекарства, които приемате, които могат да ви накарат да изгорите по-лесно, като антибиотици и някои лечения за акне.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес