Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешки, които допускате с кухненските си ножове, според шеф готвачи

24 октомври 2024, 15:46 часа

Ножовете са най-важният инструмент на готвача. И ако се отнасяте неправилно с ножовете си, пропускате ценен кулинарен потенциал. Поддържането на ножовете в отлично състояние и поддръжката им е важен фактор във всяка кухня и никой не знае това по-добре от готвачите. Свързахме се с професионални готвачи, за да споделим най-често срещаните грешки, които домашните готвачи допускат с кухненски ножове, и как лесно да коригираме курса за гладко, рязко кълцане напред. Ето осем грешки, които допускате с кухненските си ножове, както и как да подобрите рутината си с ножове:

Не оставяйте ножа мокър

Подгответе суха кърпа или микрофибърна кърпа след ръчно измиване на ножа. Изсушете ножа си веднага след измиване. Не го оставяйте да седи. Оставянето на ножа ви да изсъхне на въздух може да изтъпи острието по-бързо или дори да причини ръжда. Разбира се, това също означава, че не оставяйте ножовете си да се накисват в мивката за една нощ. Измийте ги бързо и ги изсушете за най-добри резултати.

Дръжте ножовете извън съдомиялната машина

 Една от най-големите грешки, които виждам, че хората правят у дома, е да оставите кухненския си нож да мине през съдомиялната машина. Винаги мийте на ръка, за да сте сигурни, че е изтъркан правилно със сапунена вода и го изсушете незабавно. Твърде често ножовете се оставят да изсъхнат на въздух и лесно могат да ръждясват и да се развалят.

Острието не е стъргало

Не стържете неща от дъските за рязане с острата страна на ножа си, използвайте задната страна, за да не затъпите ножа си. Можете също така да се откажете от този лош навик, като използвате стъргало за маса – инструмент, предназначен да повдигайте и транспортирайте съставките – и просто използвайте ножа си за рязане, а не за пренасяне.

Избирането на грешен нож

Повечето хора се увличат по нож, който е над техния набор от умения, или просто ще си купят нож, който е твърде евтин. Фиксозните японски ножове са за професионалисти и висококвалифицирани готвачи, които знаят как да се грижат за тях и да ги наточат. 

Готвач: Как да премахнете кожата от сьомгата за 15 секунди

Наточете ножовете си

Ножовете се нуждаят от заточване, за да вършат работата си. Повечето хора не точат достатъчно ножовете си. Препоръчва се да се точат поне два пъти годишно. Научете как да точите собствените си ножове или ги занесете на професионалист за бърза настройка.

Ако не можете да се ангажирате със заточване, изберете назъбени

В крайна сметка качеството на ножа няма значение, ако няма да го усъвършенствате и наточите. Препоръчва се да се научите как да използвате точилния камък правилно, преди да надстроите с нещо хубаво, назъбените ножове остават по-остри за по-дълго време и могат да се използват много повече от хляб.

Съхранявайте ножовете си правилно

Една грешка, която виждам често, е, че хората удрят ножовете си върху магнитните си държачи за ножове. Това все още може да навреди на вашето предимство. Правилният начин да поставите нож върху държача му е първо да оставите ръба (ръба, с който не режете) на ножа да се прикрепи към магнитния държач за нож и след това леко да разклатите или затворите ножа до ръба ( частта, с която режете) не е свързана с държача. Не трябва да има звук, когато ръбът срещне блока.

Трик от главен готвач за премахване на миризмата на чесън от ръцете

Назъбените остриета са най-добри за киселинни храни

Една от най-големите грешки е използването на добър нож за рязане и нарязване на кисели храни, като домати, лимони и цитрусови плодове. The киселинността може да корозира ръба на острието. Това може да причини по-бързо износване на ножа. Поради това е за предпочитане да използвате назъбени ножове с храни, склонни към киселини. Жлебовете между острието на ножа не е необходимо да бъдат изключително остри за рязане, като по този начин запазвате остриетата на вашите ножове за други цели.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес