Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Ето кои са най-добрите храни и напитки при дехидратация

09 юли 2023, 13:58 часа
Реклама

Жаждата е закъснял сигнал. Това означава, че докато почувствате жажда, може вече да сте поне малко дехидратирани.

Дехидратацията е резултат от загубата на повече течности, отколкото приемате. Много неща могат да ви накарат да се дехидратирате, включително топлина, лекарства, храносмилателни разстройства и пренапрежение. Може да се почувствате отпаднали, замаяни, жадни, уморени или да имате сухота в устата или проблеми с фокусирането.

За щастие има нещо повече от вода за спасяване. Всъщност няколко храни и напитки могат да ви помогнат да се рехидратирате.

Може ли дехидратацията да доведе до появата на мазнини по корема?

1. Кокосова вода

Когато сте дехидратирани, тялото ви се нуждае от нещо повече от течност, за да възстанови баланса си. В повечето случаи трябва също така да попълните електролитите, които се губят в течности от тялото, като пот и урина.

Електролитите са минерали, от които тялото ви се нуждае за важни функции, като правилен баланс на течностите и поддържане на правилния ритъм на сърцето. Някои от най-често срещаните са: натрий, калций, магнезий, калий.

Кокосовата вода е чудесна за пиене, когато сте дехидратирани, тъй като осигурява така необходимата вода и доставя електролити и малко въглехидрати. Това е наистина важно, ако сте дехидратирани. Може също да помогне за предотвратяване на мускулни крампи.

Например, 1 чаша (237 ml) неподсладена кокосова вода съдържа 9% от дневната стойност за калий и има 45 калории.

Едно малко проучване установи, че кокосовата вода възстановява течностите, загубени по време на тренировка, също толкова ефективно, колкото спортните напитки.

Ако изпитвате гадене или повръщане, не забравяйте да отпивате бавно от кокосовата си вода. Също така проверете съставките за добавени захари или аромати. На етикета не трябва да има повече от кокосова вода.

2. Бульони и супи

Подобно на кокосовата вода, бульоните и супите осигуряват високо съдържание на вода и електролити. Тази комбинация е ключова за рехидратацията.

Нещо повече, костният бульон и други супи с животински протеин допълнително осигуряват колаген. Това е протеин от животински произход, важен за здрави стави, който може да е особено важен, ако дехидратацията ви се дължи на пренапрежение.

Въпреки това, тялото може да произвежда колаген и от много други източници на протеини.

Ако правите костен бульон у дома, имайте предвид, че варенето му повече от 8 часа увеличава съдържанието на калций и магнезий в него. Тези минерали са важни съответно за костите и мускулите. Добавянето на различни зеленчуци също увеличава хранителните вещества.

Една чаша (237 мл) порция телешки костен бульон, например, съдържа тези електролити: фосфор, калий, натрий.

Въпреки че натрият е важен електролит, който трябва да се попълни, когато сте дехидратирани, консумацията на твърде много е свързана със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Експертите съветват да ограничите приема на натрий до 1500–2300 мг на ден.

3. Диня, медена роса и други пъпеши

Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на вода и могат да бъдат чудесна възможност да ви поддържат хидратирани.

Това е особено вярно за плодове като диня, медена роса и пъпеш. Всички те имат много високо съдържание на вода, което ги прави страхотен избор, когато сте дехидратирани.

1-чаша (152 грама) порция сурова, нарязана на кубчета диня, например, е почти 92% (139 мл) вода. Пъпешът и медената роса са подобни, с около 90% съдържание на вода в дадена порция.

Съхраняването на пъпеш в хладилника може да ви помогне да се охладите, ако дехидратацията ви е причинена от топлина. Можете също така да замразите пъпеш и да го използвате за смучене, ако изпитвате гадене.

Лекар: Има 3 начина за проверка на нивото на хидратация

Този метод ще въведе по-плавно течност във вашата система, ако имате стомашно разстройство.

Пъпешите съдържат особено високо съдържание на вода. Съхраняването им в хладилник или фризер преди консумация е начин да се хидратирате и охладите. Това може да осигури така необходимото охлаждане, ако дехидратацията ви се дължи на топлина или пренапрежение.

4. Гаспачо

Гаспачото е сурова доматена и зеленчукова супа, която е популярна в Испания и Португалия, особено през летните месеци.

Основната му съставка е домати и е високо в списъка на хидратиращите храни. Освен съдържанието на вода от 94%, суровите домати са само 33 калории във всяка порция от 1 чаша (180 грама).

Получаването на достатъчно калий е важно за контролиране на кръвното ви налягане и предпазване от сърдечни заболявания.

За да приготвите гаспачо, можете да смесите домати сзаедно с охладени краставици, резенче чушка, зехтин, чесън, лук и малко сол и черен пипер — ще получите освежаващо и хидратиращо ястие.

Нещо повече, тъй като това е сурова супа, вие получавате цялото водно съдържание от тези плодове и зеленчуци, което иначе може да се изпари в процеса на готвене.

5. Смутита

Смутитата са много персонализиран начин да получите повече течности, когато сте дехидратирани.

Те обикновено приемат течна основа, като мляко, сок или неподсладен студен чай, плюс шепа плодове и зеленчуци, а понякога и кисело мляко за добавен протеин. Можете също така да използвате млека на растителна основа или протеини на прах вместо млечни продукти.

Резултатът е кремообразен, сладък, освежаващ начин за попълване на загубените течности.

Смутитата с горски плодове съдържат много витамин С, който е от съществено значение за здравата имунна система. Това е особено важно, ако дехидратацията ви се дължи на треска или инфекция.

Ако стомахът ви е чувствителен, опитайте да добавите джинджифил или мента към вашата смес. Проучванията показват, че те помагат да се предотврати гаденето и да се облекчат храносмилателните разстройства.

Добавете малко лед, за да направите смутито си още по-студено, ако ви се гади. Студените храни обикновено са с по-малко аромати, което може да е полезно, ако определени миризми предизвикват гадене.

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/what-to-eat-when-dehydrated#5.-Smoothies

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес