Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Изключвайте тези електроуреди, за да спестите ток

02 март 2023, 05:30 часа

Ето някои уреди, които можете да изключите, за да пестите електроенергия:

  • Светлините: Когато напускате стаята, изключете осветлението, за да пестите електроенергия. Помислете за използването на енергоспестяващи LED крушки, които използват по-малко енергия и издържат по-дълго.
  • Електроника: Изключете електрониката, като например телевизори, компютри и конзоли за игри, когато не ги използвате. Дори в режим на готовност тези устройства могат да консумират енергия, затова е най-добре да ги изключите напълно или да използвате захранваща лента, за да улесните изключването им, когато не се използват.

    Когато садите пипера, сложете това в дупката и ще имате ранна реколта
  • Кухненски уреди: Изключвайте кухненските уреди като кафемашини, тостери и микровълнови печки, когато не се използват. Ако е възможно, изключете ги от електрическата мрежа, за да предотвратите използването на енергия в режим на готовност.
  • Климатик и отопление: Когато не сте вкъщи или когато времето е меко, изключете климатика или отоплението, за да пестите енергия. Помислете за използването на програмируем термостат, който автоматично да регулира температурата според графика ви.
  • Водонагреватели: Помислете дали да не изключите бойлера си, когато отсъствате за по-дълъг период от време, например по време на ваканция. Това може да ви помогне да спестите енергия и да намалите сметката си за електроенергия.

Като изключвате тези уреди, когато не се използват, можете да помогнете за намаляване на потреблението на енергия и да намалите сметката си за електроенергия. Освен това използването на енергийно ефективни уреди и практики може да помогне за допълнително намаляване на потреблението на енергия и на въздействието върху околната среда.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес