Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали упражненията в залата са по-ефективни от лекарствата при депресия?

12 март 2023, 11:00 часа
Реклама

Обширен анализ на съществуващите изследвания стига до заключението, че физическата активност трябва да се разглежда като първи избор за лечение при хората, живеещи с психични проблеми.

Според експертите физическата активност е почти 2 пъти по-ефективна за намаляване на леките до умерени симптоми на депресия, психологически стрес и тревожност, отколкото медикаментите или когнитивно-поведенческата терапия.

Защо гледането на спорт е полезно?

Според проучването всички форми на физическа активност могат да бъдат полезни за психичното здраве, въпреки че дейностите с по-висока интензивност водят до най-силни ползи. Въпреки че стойността на физическата активност за хората с депресия и тревожност е широко призната, тя не се разглежда за лечение на тези състояния толкова често, колкото твърди проучването. 

Проучването установява, че по-кратките програми за упражнения осигуряват повече ползи, отколкото продължителните режими. Ползите от интервенциите за физическа активност намаляват при по-продължителни програми. Това означава, че не е необходимо лицата с психични проблеми да се ангажират с интензивни и продължителни упражнения, за да постигнат максимална терапевтична полза.

6 храни намаляващи риска от депресия

СВЕТОВЕН ПРОБЛЕМ

Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че почти един милиард души в света живеят с психично разстройство, най-често с проблеми с тревожността и депресията. Приблизително 301 милиона души имат тревожно разстройство, като тази цифра включва 58 милиона деца и юноши. С депресия живеят 280 милиона души. Въпреки че най-новите данни за психичното здраве от СЗО са от 2019 г. преди пандемията COVID-19, първоначалната оценка на СЗО за 2020 г. предполага увеличение на психичните разстройства с 26-28%.

Спортът и масажът могат да ни спасят от депресията

ЗАЩО УПРАЖНЕНИЯТА МОГАТ ДА ПОДОБРЯТ ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ?

Експерти споделят, че има все повече изследвания, подкрепящи ползите от физическите упражнения за редица състояния на настроението, включително тревожност, стрес и депресия. Според тях ефектът може да се прояви "чрез физиологични и биохимични механизми, включително ендорфини, митохондрии, невротрансмитери и оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек, както и чрез термогенната хипотеза". Термогенната хипотеза предполага, че повишаването на телесната температура, което настъпва при физически упражнения, може да намали мускулното напрежение и да промени невронната активност, като по този начин намали тревожността.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес