Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЕЗ ботокс: 7 храни, от които тялото ви ще произвежда ударни дози колаген

16 август 2024, 06:00 часа

Колагенът е протеин, който придава на кожата нейната структура, гъвкавост и еластичност. С напредването на възрастта произвеждаме по-малко колаген в кожата си всяка година, оттук и тенденцията за бръчки и кожни заболявания.

Вижте още: Отървете се от пърхота завинаги с тази домашна маска за коса

Основната разлика между колагена в добавките и храната се свежда до бионаличността – способността на тялото да използва хранителните вещества.

„Храни като костен бульон съдържат бионалична форма на колаген, която тялото може да използва незабавно, което вероятно го прави по-добро от добавките“, казва диетологът Кери Габриел. Яденето на богати на колаген храни или храни, които стимулират производството на колаген, също може да помогне за създаването на градивните елементи, необходими за здрава кожа, коса и нокти.

Това са 7 храни, които естествено стимулират производството на този ценен протеин.

1. Пиле

Има причина много колагенови добавки да се извличат от пилешко месо - то е с относително високо съдържание на протеини. Съединителната тъкан прави пилешкото месо богат източник на хранителен колаген. Съдържанието на колаген обаче варира в различните части на пилето. Например месото от бутовете и бутчетата съдържат повече колаген от бялото месо.

2. Риба

Подобно на други животни, рибите имат кости и връзки, изградени от колаген, а за много хора рибният колаген се усвоява най-лесно. Самото рибено месо обаче има по-малко колаген от части като рибени люспи.

3. Яйчен белтък

Въпреки че яйцата не съдържат съединителна тъкан, както много други животински продукти, белтъците на яйцата имат относително големи количества пролин. Това е една от аминокиселините, необходими за производството на колаген.

4. Цитрусови плодове

Витамин С играе основна роля в производството на проколаген, предшественик на колаген в тялото, което означава, че може да помогне за синтеза на колаген. Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут, лимони и лайм са пълни с това хранително вещество.

5. Горски плодове

Въпреки че цитрусовите плодове обикновено получават цялата слава заради съдържанието на витамин С, горските плодове са друг чудесен източник. Ягодите, малините, боровинките и къпините са богати на важни хранителни вещества, които стимулират производството на колаген.

Вижте още: Тази натурална маска премахва пъпките и замърсяванията от кожата

6. Чесън

Чесънът може да добави повече от вкус към вашата храна, а също така стимулира производството на колаген. А именно, чесънът е богат на сяра, микроелемент, който помага за синтеза и предотвратява разграждането на колаген.

7. Боб

Фасулът е храна с високо съдържание на протеини, която често съдържа лизин, една от аминокиселините, необходими за синтеза на колаген. В допълнение, много видове зелен фасул са богати на хранителни вещества, необходими за производството на колаген.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес