Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 впечатляващи ползи от евкалиптовите листа

25 август 2024, 14:43 часа

Евкалиптовите листа имат много терапевтични ползи, от намаляване на дискомфорта до освежаване на дъха. Можете да пиете чай от евкалипт, но избягвайте евкалиптовото масло, тъй като може да бъде вредно дори в малки количества.

Евкалиптът е вечнозелено дърво, което се използва широко заради лечебните си свойства.

Въпреки че произхожда от Австралия, това популярно дърво сега расте в много части на света.

Има кора, напоена с дъвка, дълги стъбла и кръгли листа, които са трудни за смилане, ако се консумират цели. Въпреки това, евкалиптовите листа могат да бъдат направени в чай, който е безопасен за консумация.

Освен това листата могат да бъдат направени в етерично масло за локално приложение или инхалация.

Ето 7 впечатляващи предимства на евкалиптовите листа.

1. Високо съдържание на антиоксиданти

Въпреки че не можете да ядете пресни, цели листа от евкалипт, изсушените листа могат да се приготвят на чай.

Внимавайте да не сбъркате този чай с евкалиптово масло, което може да бъде токсично, ако се консумира. Изберете чай с надпис „чай от евкалиптови листа“ и не добавяйте етерично масло от евкалипт към чая си.

Листата от евкалипт са чудесен източник на антиоксиданти, особено флавоноиди, които предпазват тялото ви от оксидативен стрес и увреждане от свободните радикали.

Основните флавоноиди в евкалипта включват катехини, изорамнетин, лутеолин, кемпферол, флоретин и кверцетин. Диетите, богати на тези съединения, могат да предпазват от някои видове рак, сърдечни заболявания и деменция.

Чаят от евкалипт е добър източник на тези антиоксиданти и като цяло е признат за безопасен за възрастни. Въпреки това, децата са изложени на висок риск от евкалиптова токсичност и трябва да получат одобрение от медицински специалист, преди да пият този чай.

2. Може да облекчи симптомите на настинка

Евкалиптът се използва широко като естествено средство за настинка и е често срещана съставка в продукти за настинка и кашлица.

Изследванията показват, че може да намали слузта и да разшири бронхите и бронхиолите на белите дробове. Освен това е естествено противовъзпалително средство.

Основната съставка, отговорна за тези свойства, е евкалиптол, известен също като цинеол, който е съединение, открито в евкалиптовото масло.

Някои изследвания показват, че евкалиптолът облекчава симптомите на настинка, като честота на кашлица, запушен нос и главоболие, като намалява възпалението и натрупването на слуз.

Освен това евкалиптолът може да помогне за подобряване на симптомите на астма.

Евкалиптовото масло може да се вдишва през носа и може да осигури известно облекчаване на симптомите на настинка. Също така се намира в много локални деконгестанти. Въпреки това, тъй като дори малки дози от маслото могат да бъдат токсични, трябва да избягвате да го консумирате.

Не забравяйте да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да използвате евкалиптол или да смените лекарствата си.

Кой би предположил, че маслото от ЕВКАЛИПТ е толкова полезно

3. Може да лекува суха кожа

Използването на евкалипт може да подобри сухата кожа чрез увеличаване на съдържанието на керамид.

Серамидите са вид мастна киселина във вашата кожа, която е отговорна за поддържането на нейната бариера и задържането на нейната влага. Тези, които изпитват суха кожа, пърхот или кожни заболявания като дерматит и псориазис, обикновено имат по-ниски нива на серамиди.

Установено е, че екстрактът от листа от евкалипт за локално приложение повишава производството на кожни керамиди, капацитета за задържане на вода и защитата на кожната бариера. Той съдържа съединение, наречено макрокарпал А, което изглежда стимулира производството на керамид.

Следователно много продукти за коса и кожа съдържат екстракт от листа на евкалипт.

4. Може да намали болката

Вдишването на етерично масло от евкалипт може да намали болката.

Евкалиптът съдържа много противовъзпалителни съединения, като цинеол и лимонен, които могат да действат като болкоуспокояващи.

5. Може да насърчи релаксацията

Смята се, че евкалиптът намалява симптомите на стрес.

В едно проучване 62 здрави хора са имали значително намаляване на тревожността преди операцията след вдишване на евкалиптово масло. Евкалиптът съдържа евкалиптол, за който е установено, че притежава анти-тревожни свойства.

Освен това вдишването на евкалиптово масло в продължение на 30 минути се свързва с по-ниско кръвно налягане при пациенти след операция на коляното, което предполага, че има успокояващ ефект.

Изследователите смятат, че той намалява активността на вашата симпатикова нервна система ⁠ – вашата система за реакция на стрес ⁠ – и увеличава активността на вашата парасимпатикова нервна система, което насърчава релаксацията.

6. Може да ви помогне да запазите зъбите си здрави

Екстрактът от листа на евкалипт, известен като евкалиптол, може да подобри здравето на зъбите.

Листата на евкалипта съдържат големи количества етанол и макрокарпална С ⁠ – вид полифенол. Тези съединения са свързани с по-ниски нива на бактерии, които могат да причинят кариес и заболяване на венците.

Поради тази причина евкалиптолът обикновено се добавя към водата за уста.

7. Може да действа като естествен репелент срещу насекоми

Евкалиптовото масло е естествен репелент срещу насекоми, главно поради съдържанието на евкалиптол.

Могат ли етеричните масла да помогнат за повишаване на имунитета?

Изследванията показват, че той е ефективен при предпазване от комари и други хапещи насекоми до осем часа след локално приложение. Колкото по-високо е съдържанието на евкалиптол в евкалиптовото масло, толкова по-дълго и по-ефективно действа като репелент.

Всъщност Центърът за контрол и превенция на заболяванията изброява маслото от лимонов евкалипт ⁠— получено от лимоновото евкалиптово дърво ⁠— като одобрен и мощен репелент срещу насекоми.

Освен това евкалиптовото масло може да лекува въшки. В едно рандомизирано проучване, това масло е два пъти по-ефективно от популярно средство за лечение на въшки. Скорошен преглед обаче предполага, че са необходими повече изследвания.

Някои хора изпитват контактен дерматит при прилагане на евкалиптово масло върху кожата си. Използвайте масло-носител, като фракционирано кокосово масло или масло от жожоба, за да намалите риска от дразнене на кожата. Преди да използвате маслото, направете тест с пластир, за да сте сигурни, че нямате реакция.

И накрая, евкалиптовото масло може да взаимодейства с определени лекарства, като тези за диабет, висок холестерол, киселинен рефлукс и психиатрични разстройства. Не забравяйте да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да го използвате.

Евкалиптовите листа имат много впечатляващи предимства. Те могат да помогнат за намаляване на болката, да насърчат релаксацията и да облекчат симптомите на настинка.

Много продукти без рецепта също използват екстракт от евкалипт, за да освежат дъха ви, да успокоят раздразнената кожа и да отблъснат насекомите.

Чаят от евкалипт се счита за безопасен за пиене, но поглъщането на евкалиптово масло може да бъде токсично в относително ниски дози. Винаги се консултирайте с вашия доставчик на здравни услуги, преди да използвате евкалиптово масло, ако приемате някакви лекарства.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес