Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6-те най-добри йога пози, които да правите, ако имате сколиоза

08 юли 2023, 10:33 часа
Реклама

Сколиозата - странично изкривяване на гръбначния стълб - засяга милиони хора по света. Въпреки че често се налага медицинска намеса, включването на йога в ежедневието ви може да осигури многобройни ползи за справяне със сколиозата. Йога позите могат да помогнат за увеличаване на гъвкавостта, укрепване на основните мускули, подобряване на стойката и облекчаване на болката, свързана със сколиозата. Ето шест много ефективни йога пози, които трябва да обмислите, ако имате сколиоза.

Планинска поза (Тадасана)

Започнете, като застанете високо с крака на ширината на бедрата. Разпределете тежестта си равномерно върху двата крака, издължете гръбначния стълб и свийте раменете назад. Ангажирайте основните си мускули и отпуснете ръцете отстрани. Тази поза насърчава подреждането и баланса, като помага за коригиране на постуралния дисбаланс, причинен от сколиоза.

Поза "котка-крава" (Марджарясана-Битиласана)

Започнете на четири крака с ръце под раменете и колене под бедрата. Вдишайте и извийте гърба си, като повдигнете гръдния кош и опашната кост, за да създадете вдлъбната извивка (поза "крава"). При издишване заоблете гръбначния стълб нагоре, като приберете брадичката и опашната кост (поза "котка"). Това леко плавно движение спомага за увеличаване на подвижността на гръбначния стълб и разтяга мускулите на гърба.

Храните, които не трябва да ядете никога преди йога

Поза "Триъгълник" (Триконасана)

Застанете с широко разтворени крака. Обърнете десния си крак навън под ъгъл 90 градуса и изпънете ръцете си на височината на раменете. Наведете се надясно, като протегнете дясната си ръка към подбедрицата или към пода, а лявата ръка изпънете право нагоре. Тази поза разтяга и укрепва мускулите по протежение на гръбначния стълб, като спомага за равновесието и изравняването на гръбначния стълб.

Поза "Мост" (Сету Бандхасана)

Легнете по гръб със свити колене и стъпала на ширината на бедрата. Поставете ръцете си покрай тялото, с длани, обърнати надолу. При вдишване притиснете стъпалата си в земята, като повдигате бедрата и долната част на гърба си от пода. Задръжте позата за няколко вдишвания, като ангажирате седалищните и основните си мускули. Позата "мост" помага за укрепване на гърба, седалището и подколенните сухожилия, като подобрява стабилността на гръбначния стълб.

Детска поза (Баласана)

Започнете на ръце и колене, след това седнете на петите си и приберете челото си към земята. Изпънете ръцете си напред или ги поставете покрай тялото си. Тази нежна поза за почивка спомага за освобождаване на напрежението в гърба и насърчава релаксацията. Тя също така нежно разтяга гръбначния стълб, като облекчава дискомфорта, свързан със сколиозата.

7 мита за йога, които не бива да ви спират да започнете да практикувате

Усукване в легнало положение (Supta Matsyendrasana):

Легнете по гръб с изпънати встрани ръце. Свийте коленете си и ги пуснете на дясната страна, като държите горната част на гърба и раменете заземени. Завъртете главата си наляво за по-дълбоко усукване. Тази поза помага за освобождаване на напрежението в гръбначния стълб и подобрява подвижността на гръбначния стълб. Тя също така разтяга мускулите по протежение на гърба, като насърчава симетрията.

Въпреки че йогата не може да излекува сколиозата, тя може да играе ценна роля в управлението на състоянието чрез подобряване на гъвкавостта, укрепване на основните мускули, насърчаване на по-добра стойка и намаляване на болката. Шестте йога пози, споменати по-горе, включително Планинска поза, Поза "котка-крава", Поза "триъгълник", Поза "мост", Поза "дете" и Усукване в легнало положение, могат да помогнат на хората със сколиоза да изпитат облекчение, да повишат осъзнаването на тялото и да подобрят цялостното си благосъстояние. Както при всяко упражнение, преди да започнете да практикувате йога, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист или сертифициран инструктор по йога, особено ако имате сколиоза или друго основно заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес