Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина, по които чаят от лайка е полезен за вашето здраве

28 май 2024, 14:18 часа

Чаят от лайка съдържа антиоксиданти, които могат да предложат ползи за здравето, което може да намали риска от някои заболявания. Чаят от лайка също може да помогне за подобряване на съня и храносмилането.

Чаят от лайка е популярна напитка, която предлага и различни ползи за здравето.

Лайката е билка, която идва от цветята, подобни на маргаритка, от семейството на растенията Asteraceae. Консумира се от векове като естествено лекарство за няколко здравословни състояния.

Много хора се радват на чай от лайка като безкофеинова алтернатива на черния или зеления чай и заради земния му, донякъде сладък вкус.

Освен това, чаят от лайка е пълен с антиоксиданти, които могат да играят роля за намаляване на риска от няколко заболявания, включително сърдечни заболявания и рак.

Лайката има свойства, които също могат да помогнат за съня и храносмилането.

1. Може да подобри качеството на съня

Лайката има някои уникални свойства, които могат да помогнат за качеството на вашия сън.

Съдържа апигенин, антиоксидант, който се свързва с определени рецептори в мозъка ви, което може да насърчи сънливостта и да намали безсънието или хроничната неспособност за сън.

В едно проучване, жени след раждане, които са пили чай от лайка в продължение на две седмици, съобщават за по-добро качество на съня в сравнение с група, която не е пила чай от лайка. Те също така са имали по-малко симптоми на депресия, която често е свързана с проблеми със съня.

Друго проучване установи, че хората, които са консумирали 270 mg екстракт от лайка два пъти дневно в продължение на 28 дни, са имали 1/3 по-малко събуждане през нощта и са заспивали 15 минути по-бързо от тези, които не са консумирали екстракта.

Тези констатации са обещаващи, но са необходими повече изследвания, за да се определи степента на въздействието на чая от лайка върху съня. Независимо от това, пиенето на чай от лайка преди лягане със сигурност си струва да опитате, ако имате проблеми със заспиването или заспиването.

2. Може да насърчи здравето на храносмилането

Правилното храносмилане е изключително важно за цялостното ви здраве.

Ограничени данни показват, че лайката може да бъде ефективна за насърчаване на по-добро храносмилане чрез намаляване на риска от определени стомашно-чревни състояния.

Няколко проучвания са установили, че екстрактът от лайка има потенциал да предпазва от диария при мишки. Това се дължи на неговите противовъзпалителни свойства.

Друго проучване при плъхове установи, че лайката е полезна за предотвратяване на стомашни язви, тъй като може да намали киселинността в стомаха и да потисне растежа на бактерии, които допринасят за развитието на язва.

3. Може да предпазва от определени видове рак

Антиоксидантите, открити в чая от лайка, са свързани с по-ниска честота на някои видове рак.

Лайката съдържа антиоксиданта апигенин. В проучвания в епруветка е доказано, че апигенинът се бори с раковите клетки, особено тези на гърдата, храносмилателния тракт, кожата, простатата и матката.

Освен това, едно проучване на 537 души наблюдава, че тези, които пият чай от лайка 2-6 пъти седмично, са значително по-малко склонни да развият рак на щитовидната жлеза, отколкото тези, които не пият чай от лайка.

4. Може да е от полза за контрола на кръвната захар

Пиенето на чай от лайка може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

Неговите противовъзпалителни свойства могат да предотвратят увреждане на клетките на панкреаса, което се случва, когато нивата на кръвната Ви захар са хронично повишени.

Здравето на вашия панкреас е изключително важно, тъй като той произвежда инсулин, хормонът, отговорен за премахването на захарта от кръвта ви.

В едно проучване на 64 диабетици, тези, които са консумирали чай от лайка всеки ден с храна в продължение на осем седмици, са имали значително по-ниски средни нива на кръвната захар от тези, които са консумирали вода.

5. Може да подобри здравето на сърцето

Чаят от лайка е богат на флавони, клас антиоксиданти

Флавоните са изследвани за техния потенциал да понижават кръвното налягане и нивата на холестерола, които са важни маркери за риска от сърдечни заболявания.

Едно проучване на 64 пациенти с диабет установи, че тези, които пият чай от лайка по време на хранене, имат забележителни подобрения в нивата на общия холестерол, триглицеридите и „лошия“ LDL холестерол в сравнение с тези, които пият вода.

Други потенциални ползи за здравето

Следните ползи за здравето от чая от лайка са предимно анекдотични и не са подкрепени от научни изследвания:

Повишава имунното здраве: чаят от лайка често се популяризира като стратегия за предотвратяване и лечение на обикновена настинка, но доказателства за това липсват. Говори се също, че действа успокояващо при болки в гърлото.

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Облекчава тревожността и депресията: Има някои доказателства, че лайката може да намали тежестта на тревожността и депресията, но това се основава най-вече на използването й като ароматерапия или приемането й като добавка.

Подобрява здравето на кожата: Съобщава се, че нанасянето на лайка върху кожата чрез козметични продукти, като лосиони, кремове за очи и сапуни, може да бъде овлажняващо и полезно за намаляване на възпалението на кожата.

Предотвратява загубата на костна маса: Някои твърдят, че чаят от лайка може да играе роля в предотвратяването на загуба на костна маса, която води до състояния като остеопороза. Доказателствата за това обаче са слаби.

Въпреки че тези здравни твърдения нямат доказателства, това не означава, че са неверни. Те просто все още не са проучени и може би ще бъдат в бъдеще.

Той е богат на някои мощни антиоксиданти, които могат да имат различни ползи за здравето, включително намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания.

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Въпреки че изследванията, свързани с чая от лайка, са обещаващи, просто няма достатъчно проучвания, за да се направи заключение за ефектите му върху здравето.

Много от изследванията, свързани с чай от лайка, са проведени върху животни и епруветки и резултатите не могат да бъдат преведени на хора.

Независимо от това, лайката е много безопасна за пиене и много хора я пият с удоволствие заради нейния приятен вкус и успокояващ аромат.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес