Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които помагат за избелване на зъбите

25 август 2024, 16:46 часа

Оцветяването на зъбите е често срещано явление. Това се случва, когато външният слой на вашите зъби или емайлът ви се обезцвети.

На пазара има много продукти за избелване на зъбите. Можете да избирате между избелваща паста за зъби, ленти или гел. Вашият зъболекар може да предложи и професионално избелване.

Но тези лечения могат да бъдат скъпи. Те също така съдържат химикали, които могат да бъдат тежки за вашите зъби и венци.

Ако искате да избелите зъбите си без химикали, може би търсите по-естествени средства. Една от възможностите е да ядете храни, които естествено избелват зъбите ви.

Въпреки че има някои доказателства, че тези храни действат, техните ефекти са предимно анекдотични и теоретични. Все пак няма да навреди да ги опитате. Прочетете, за да научите за тези храни и как могат да изсветлят зъбите ви.

Ягоди

Ягодите съдържат ябълчена киселина. Твърди се, че тази киселина има избелващи свойства, което може да помогне за изсветляване на оцветените зъби.

Ябълчената киселина може също да увеличи производството на слюнка при хора със сухота в устата. Слюнката предпазва от кариес, често срещана причина за обезцветяване, като отмива храната и остатъците.

Диня

Динята има повече ябълчена киселина от ягодите. Ябълчената киселина може да играе роля в изсветляването на зъбите и насърчаването на производството на слюнка.

Някои хора също казват, че влакнестата текстура на динята почиства зъбите ви, което помага за премахване на петна. Въпреки това няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Ананас

Зъбите ви са покрити с пеликула или слой от слюнчени протеини. Вашият пеликулен слой предпазва зъбите ви, но също така абсорбира пигменти от храната. Това може да доведе до оцветяване.

Вашият пеликулен слой също дава на бактериите нещо, за което да се придържат. Ако се натрупат бактерии, те могат да причинят плака и обезцветяване на зъбите.

Въпреки това, ананасът може естествено да разтвори пеликулата. Съдържа протеолитичен ензим, наречен бромелаин. Протеолитичните ензими могат да разграждат протеините, включително тези във вашия пеликулен слой.

Папая

Папаята, подобно на ананаса, съдържа протеолитичен ензим.

Ензимът в папаята се нарича папаин. Той също така разгражда протеина, който разгражда вашия пеликулен слой. Това помага за намаляване на петната и предпазва от образуване на плака.

Мляко

Млечната киселина в млякото също може да изсветли вашия емайл. Също така се казва, че стимулира производството на слюнка, която може да помогне за отмиването на бактериите, причиняващи кариес.

Какви стоматологични проблеми се предават по генетичен път?

Казеинът, протеин в млякото, също предотвратява оцветяването. Казеинът помага за набирането на калциеви фосфати за възстановяване на кариеси и предотвратяване натрупването на плака.

Други млечни храни, като сирене и кисело мляко, също съдържат млечна киселина и казеин и могат да имат подобен ефект.

Колко време отнема храната да избели зъбите

Не е известно колко време е необходимо на тези храни да изсветлят зъбите. Няма проучване за очакваната времева рамка. Въпреки това, в сравнение с търговските продукти, естествените лекарства обикновено отнемат повече време.

Зависи и от оригиналния цвят на вашите зъби. Ако зъбите ви са значително оцветени, вероятно ще отнеме повече време, за да видите резултатите. Същото важи и ако ядете много храни, които оцветяват зъбите ви.

Има ли други начини за естествено изсветляване на зъбите у дома

Заедно с консумацията на горните храни, можете също да опитате тези естествени средства за избелване на зъбите у дома:

Почиствайте редовно с четка и конец

Ежедневното миене и почистване с конец е един от най-добрите начини да запазите зъбите си бели.

Препоръчително е да миете зъбите си два пъти на ден. Почистете външната, вътрешната и горната повърхност на зъбите си в продължение на 2 минути. Това ще изтрие петната, като същевременно премахне остатъците и бактериите, причиняващи кариеси.

Почиствайте зъбите с конец веднъж дневно, за да премахнете плаката и бактериите.

Намажете със сода за хляб

Содата за хляб е популярно средство за избелване на зъбите. Той е естествено абразивен, така че може механично да премахва петна. Всъщност това е често срещана съставка в избелващите пасти за зъби.

За да използвате сода за хляб, за да изсветлите зъбите си, смесете равни части вода и сода за хляб, за да направите паста. Използвайте четката си за зъби, за да го разтриете върху зъбите си за 1 минута, след което го изплюйте.

Намажете със синапено масло и сол

Синапено масло и сол е традиционно аюрведично средство за избелване на зъбите.

Идеята е, че синапеното масло премахва плаката и петната. Може да се използва самостоятелно в практика, наречена изтегляне на масло. Според поддръжниците издърпването на маслото намалява плаката и бактериите.

Може да се добави сол за засилване на избелващия ефект. Твърди се, че неговата абразивна текстура механично премахва петна. Солта също повишава pH на слюнката, което може да има антибактериален ефект.

Напитки в жегата, които тихо разрушават зъбите

Един от начините да използвате това лекарство е да комбинирате 1 част сол и 3 части синапено масло. Втрийте сместа върху зъбите си за 1 минута, след което я изплюйте.

Ограничете храните, които оцветяват зъбите ви

Можете да предотвратите допълнително обезцветяване, като ограничите храните и напитките, които оцветяват зъбите. Тези храни включват:

  • тъмни плодове
  • сосове на базата на домати
  • къри
  • кафе
  • черен чай
  • червено вино
  • тъмна кола
  • плодов сок
  • енергийни напитки

Когато пиете напитка, която оцветява зъбите, използвайте сламка, за да намалите риска от петна. Можете също така да добавите мляко към кафето и чая, за да намалите допълнително риска.

Ягодите, динята и млечните продукти могат да ви помогнат да избелите зъбите си. Тези храни съдържат съединения с изсветляващи свойства.

Ананасът и папаята също имат протеолитични ензими, които разтварят протеините, причиняващи петна по зъбите ви.

Простото ядене на тези храни обаче няма да промени цвета на зъбите ви. Все още е важно да ограничите храните, които оцветяват зъбите, и да практикувате добра орална хигиена.

Можете също така да опитате други природни средства, като сода за хляб или водороден прекис.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес