Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС остави без разглеждане жалбата на „Величие“ за изборните резултати - процесуално недопустима е

18 юни 2024, 19:13 часа
Реклама

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба, подадена от Политическа партия „Величие“ против Решение № 3482-НС от 14.06.2024 г. на Централната избирателна комисия, с което са обявени резултатите от изборите за народни представители в Петдесетото Народно събрание.

Това се казва в съобщение на ВАС до медиите.

Още: Николай Марков: Изборите са фалшифицирани, излизаме по улиците

"Върховните магистрати прекратяват производството по административно  дело № 6294/2024 г., тъй като  жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане по следните съображения: Според специалната разпоредба на чл. 304 от Изборния кодек (ИК) споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд. Редът е регламентиран с нормите на чл. 305 и чл. 306 ИК", се посочва в текста.

Още: Илиян Василев: Подполковникът е рожба на социалните мрежи, на руското посолство и на местните феодали

"В случая жалбоподателят оспорва обявените изборни резултати от произведените на 09.06.2024 г. избори за народни представители на Петдесетото Народно събрание, поради което разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, предвид наличието на изрично уредени от законодателя специален ред и органи за иницииране и разрешаване на спор относно законността на обявените резултати от изборите за народни представители", уточняват върховните магистрати.

По тези съображения те оставят без разглеждане жалбата като недопустима и прекратяват административното дело. Определението е окончателно.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес