Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шаран и бял амур са най-предпочитаните риби за Никулден

05 декември 2013, 12:29 часа
Реклама

Шаран и бял амур са най-предпочитаните риби за Никулден в Добрич тази година, според търговците на рибния пазар, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

От дни на Кооперативния пазар в добруджанския град пред щандовете за риба цари оживление. Търговците са готови да изпълнят желанията и на най-капризния клиент, а предложенията са разнообразни – и като видове риба, и като цени. По думите на продавачите, най-търсени тази година са шаранът и белият амур. Тяхната цена, както и на сулката е 6 лв. за килограм. Най-евтината риба на пазара в Добрич е таранка, сладководен вид, която се продава само за 1,50 лв. килото. Толстолоб е също предпочитаната риба от клиенти с по-ограничени финансови възможности. Нейната цена за килограм е 3,50 лв.

Предлага се цяла, само глави за супа или на котлети. Пресните попчета, които са предпочитани от любителите на рибни блюда, струват 5 лв. за килограм, а сомът – 6,50 лв. Предлага се и прясна щука на същата цена. Цените на замразените риби варират от 4 лв. до 7 лв., най-търсена е норвежката скумрия, която струва около 5 лв. за кило, 8,50 лв. е цената на прясната скумрия. Сред по-скъпите риби са пъстървата, сьомговата пъстърва, лавракът и ципурата. Техните цени зависят от големината и са в границите от 10,50 лв. до 15 лв. Предлагат се също живи раци за 8 лв. килото. Най-скъпа е сьомгата.

Килограм филе струва около 24 лв. То е най-малко търсено и най-малко се предлага. Не липсват и други морски дарове – рибни салати, маринова или пушена риба, хайвер, замразени скариди и миди.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес