Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се мина: Дари на Норвегия огромни запаси от нефт и газ

06 март 2013, 14:25 часа • 23783 прочитания

На територията, която Дмитрий Медведев, предишният президент на Русия, преотстъпи на Норвегия в рамките на споразумението за разграничаване в Баренцово море, бяха открити огромни залежи от нефт и газ, предадоха руските медии. Докато норвежците днес се радват на неочакваната находка, руснаците признават, че са избързали. 

Норвежката петролна дирекция (НПД) публикува тези дни официалните резултати от близо двегодишните си проучвания, които бяха направени по дъното на Баренцово море.

Припомняме, че изследванията на шелфа в тази част на морето стартираха само няколко месеца след като Русия предостави на скандинавската страна въпросната територия.

Проучванията показаха, че под дъното на морето се намират запаси от нефт и газ, които надминават дори най-оптимистичните прогнози - става дума за най-малко 300 милиона куб. м въглеводород, от които може да се получат близо 1,9 милиарда барела петрол и газ, чиято стойност се оценява на 30 милиарда евро.

Преговорите за установяване на границите в т. нар. спорна територия в Баренцово и Северно море, чиято обща площ възлиза на 175 000 кв. км, започват още по времето на СССР през 70-те години на миналия век. Окончателният договор обаче е подписан едва през 2010 г. от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев и норвежкия премиер Йенс Столтенбърг.

Както отбелязват руските медии, още тогава някои руски критици предположиха, че Москва е поизбързала с отказването от спорната територия. Днес техните съмнения се потвърдиха.

Новината за "златния сладкиш", който Осло получи от Москва, предизвика истинска еуфория в Норвегия, пише руският вестник "Новие известия", цитиран от КРОСС. Още повече след като стана известно, че нефтените запаси в норвежката част от Северно море са пред изчерпване. 

Междувременно стана известно, че норвежките геолози са проучили едва 44% от общата територия, която й бе "подарена" от Русия. Това поражда още по-големи надежди в скандинавската държава, смятат запознати. 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес