Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 21 юни 2024 г.

21 юни 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 юни 2024 г.

ИЗТЕКЛА ЛИ Е РАДИОАКТИВНА ВОДА В АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" И ИМА ЛИ РИСК: ПРОФ. КАСЧИЕВ ПРЕД "СТУДИО ACTUALNO"

Имало е изтичане на радиоактивна вода в VI Блок на АЕЦ "Козлодуй" преди няколко дни. Няма опасност обаче за населението и околната среда. Това заяви в предаването "Студио Actualno" ядреният експерт проф. Георги Касчиев във връзка с появилите се информации в публичното пространство за инцидент в атомната централа.

РАБОТЕН ИНЦИДЕНТ В СПРЕНИЯ VI-ТИ БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Категорично не отговаря на истината твърдението, че в река Дунав са били изпуснати радиоактивни води от АЕЦ "Козлодуй". Това отговориха от ядрената централа на България на запитване на Actualno.com преди 2 дни – във връзка със сигнал за непредвидено изтичане на радиоактивна вода.

КЮЛЧЕ И ПАЧКИ: ДАДОХА НА СЪД ПЕТЬО ЕВРОТО, НО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ Е

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу бившия ръководител на столичното следствие Петър Петров - Петьо Еврото, нашумял с казуса "Осемте джуджета". В момента Петров се укрива и е издирван.

БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС НЕ ВЯРВА НА СЪДА, ПОЧТИ ДОКОСВАМЕ ДЪНОТО В ЕС

България е на предпоследно място в Европейския съюз, що се отнася до оценката за съдебната система, дадена от местните работодатели. Само 24% от българските фирми я определят като „относително добра“, а един на всеки сто предприемачи казва, че е "много добра".

ЕКЗОТИЧНА ИДЕЯ - БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ПОДАВАТ ОСТАВКИ, ЗА ДА ИМА КАБИНЕТ: ГОВОРИ НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА (ВИДЕО)

Екзотична е идеята, но ако погледнем в третата парламентарна група, ПП-ДБ, Христо Иванов изпълни предварително заявеното си намерение и напуска Народното събрание. Той отстъпва няколко крачки назад. Тук въпросът е дали, ако отстъпят от парламента г-н Борисов и г-н Пеевски, това би променило нещо.

"НАЙ-ВИДНИЯТ ПОДПОЛКОВНИК СЕДНА В СКУТА НА ПЕЕВСКИ": ГЕРБ, ДПС И "ВЕЛИЧИЕ" ИЗБРАХА ПЪРВИ ШЕФ НА КОМИСИЯ

След само час работа депутатите приключиха с днешното си редовно заседание.

НОВ СПОР МЕЖДУ ПАРТИИТЕ: КОЙ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ НА СРЕЩАТА НА ВЪРХА В НАТО? (ВИДЕО)

Спор се заформи между политическите сили кой трябва да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Казусът възникна след като вчера служебният премиер Димитър Главчев се допита до депутатите кой да отиде на срещата. 

ОФИЦИАЛНО: ЕС ЗАПОЧВА ПРЕГОВОРИ С УКРАЙНА НА 25 ЮНИ, СЛЕДВА МОЛДОВА

Страните от ЕС официално одобриха започването на преговори за членство с Украйна и Молдова през следващата седмица.

ПОЗИЦИЯ: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОКАНЕНА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО

На 9 юли, 2024 година, лидерите на Северноатлантическия алианс ще се съберат във Вашингтон за среща на високо равнище по случай неговата 75-та годишнина. Мнозина искат да използват срещата на върха като възможност да отпразнуват постиженията на НАТО от 1949 г. насам. При нормални обстоятелства този подход може да е подходящ, но това не са нормални времена, пише в анализ, публикуван в The Hill: САЩ: Не очакваме през юли покана за Украйна за членство в НАТО

РУСКИ ВОЙНИЦИ ЩЕ СЕ ВРЪЩАТ ОТ УКРАЙНА? ПУТИН ПАК С ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ: ПОДИГРАВКИ ЛЕТЯТ ЗА ДОСЕГАШНИТЕ (ВИДЕО)

Новият генерален секретар на НАТО де факто е досегашният премиер на Нидерландия Марк Рюте. Той все още не е избран официално, но остана единствената кандидатура за поста, след като румънският президент Клаус Йоханис се отказа. Рюте вече е подкрепян от всичките 32 страни членки на Северноатлантическия алианс. Като премиер на Нидерландия той се оказа един от най-върлите защитници на Украйна.

"ЗАРАДИ БАЙДЪН ИМА ВОЙНА В УКРАЙНА": СПОРЕН МИЛИАРДЕР ДАДЕ ТРИБУНА ЗА ЛЪЖИТЕ НА ТРЪМП (ВИДЕО)

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп за пореден път се доближи повече до реториката на диктатора Владимир Путин, отколкото до тази на западните съюзници на Вашингтон. Той обвини настоящия държавен глава Джо Байдън за началото на войната в Украйна - според републиканеца обещанието на демократа, че Киев ще влезе в НАТО, е довело до настоящата ситуация.

КОЛОСАЛЕН ДОГОВОР И НОВ ЗАВОД: ОРЪЖЕЙНИ ГИГАНТИ ЩЕ НИ ПАЗЯТ ОТ ПУТИН (ВИДЕО)

Германският оръжеен гигант Rheinmetall е получил рамков договор от Бундесвера (въоръжените сили на Германия), който обхваща доставката на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси на стойност до 8,5 млрд. евро. Предишният контракт беше за 1,2 млрд. евро, което значи, че Берлин е увеличил с над 700% дългосрочния си ангажимент с компанията.

ОТ ИМЕТО НА ФРАНЦИЯ: РУСКИ ХАКЕРИ "ЗАКРИВАЛИ" УКРАИНСКИ ПОСОЛСТВА И ПРЕДЛАГАЛИ СРЕЩИ

Руски хакери "закривали" украински посолства и предлагали срещи с посланици от името на френското външно министерство. Информацията става ясна от нов доклад на Националната агенция за сигурност на информационните системи на Франция - органът, отговарящ за киберсигурността на френската държава.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес