Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словакия увеличава износа на ток за Украйна

05 юли 2024, 06:35 часа
Реклама

„Словакия ще увеличи износа на електроенергия за Украйна, за да помогне за стабилизирането на доставките през есенните и зимните месеци“. Това заяви словашкият президент Петер Пелегрини, съобщи „Киев Индипендънт“.

Още: Украински дронове удариха барутен завод в руската Тамбовска област (ВИДЕО)

Русия засили атаките си срещу критичната инфраструктура на Украйна

През последните месеци Русия засили атаките си срещу критичната инфраструктура на Украйна в рамките на подновена атака срещу енергийната мрежа на страната. В резултат на атаките срещу енергийната инфраструктура Украйна започна да прилага плаващи прекъсвания на електрозахранването на 15 май, предаде БГНЕС. 

"От началото на войната вече сме изнесли повече от 40 000 мегавата електроенергия за Украйна и ще увеличим доставките през есента и зимата, което вероятно ще бъде решаващо за Украйна", каза Пелегрини.

Най-големият частен доставчик на енергия в Украйна ДТЕК предупреди, че през предстоящата зима украинците ще имат електричество само по 6-7 часа на ден.

Най-лошият сценарий

„При "най-лошия сценарий", при който Украйна не е в състояние да поправи повредените енергийни съоръжения и да предотврати бъдещи атаки, украинците могат да изпитат до 20 часа прекъсване на електрозахранването на ден“, заяви изпълнителният директор на ДТЕК Дмитрий Сахарук.

Още: The Sun: Путин е изпратил във Вашингтон план за прекратяване на войната в Украйна

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес