Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 20 юни 2024 г.

20 юни 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 юни 2024 г.

ГЕРБ, ДПС И ИТН ИЗБРАХА РАЯ НАЗАРЯН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ (СНИМКИ И ВИДЕО)

От втория опит и с общо 131 гласа на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН депутатът Рая Назарян е новият председател на 50-ия парламент.

БОРИСОВ: НИЕ СМЕ НА ИЗБОРИ, ВЪПРОСЪТ Е ЧИСТО ТЕХНОЛОГИЧЕН (ВИДЕО)

Ние сме на избори. Въпросът е чисто технологичен да изберем председател на парламента, който да ни прати на избори. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали сме по-близо до избори след вчера и днес.

ГОТВИ СЕ "КАБИНЕТ НА ПЕРСОНАЛНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ": АСЕН ГЕНОВ В "СТУДИО ACTUALNO" (ВИДЕО)

Кабинет на всяка цена е "някакъв абсурд", защото трябва да знаем каква е цената – а именно програмата, която правителството си поставя. Това заяви в Студио Actualno журналистът Асен Генов, автор и водещ на "Контракоментар", разсъждавайки върху опитите да се състави редовен кабинет.

ЛОГИЧНО Е ИТН ДА ПОДКРЕПИ И КАБИНЕТ НА ГЕРБ И ДПС: АНАЛИЗ НА БОРЯНА ДИМИТРОВА (ВИДЕО)

Логично е има "Има такъв народ" да подкрепи и правителство на ГЕРБ-СДС и ДПС. Това стана ясно от думите на социолога от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова, която направи експертен анализ в "Студио Actualno" минути след като Рая Азарян бе избрана за председател на 50-о Народно събрание.

НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА ПРИЗОВА ГЕРБ ДА СМЕНИ ИЛИ КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА, ИЛИ ПРЕГОВОРНИЯ ЕКИП

Конституцията не е предвидила специфично мнозинство за избор на председател на парламента. Това заяви пред bTV преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

ДАННИ: СГРЕШЕНИТЕ ИЗБОРНИ ПРОТОКОЛИ И ДЕФЕКТИРАЛИТЕ МАШИНИ - ДОКЪДЕ Е ЦИК

Не са сбъркани 85% от протоколите за изборите 2 в 1 на 9 юни, 2024 година. Отстранили сме около 8000 грешки, докато при изборите на 2 април, 2023 година бяха 14 000. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

ОКОНЧАТЕЛНО: СЪДЪТ ОТМЕНИ НОВОТО ДВИЖЕНИЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че Столична община трябва да прекрати новата организация на движениие по бул. “Витоша“, бул. “Патриарх Евтимий“ и ул. “Проф. Фритьоф Нансен".

ДИАНА РУСИНОВА: ДО 3 МЛН. ЛВ. ЩЕ СА ЗАГУБИТЕ ЗА СОФИЯ ЗАРАДИ ДВИЖЕНИЕТО В ЦЕНТЪРА (ВИДЕО)

Столична община си позволи да извърши незаконосъобразни действия и ние имаме съдебен документ, който повече не може да бъде обжалван.

СВЕТИЯТ СИНОД ОБЯВИ ТРИМАТА КАНДИДАТИ ЗА ПАТРИАРХ

Светият Синод на Българската православна църква излъчи трима кандидати за патриарх.

НОВА РУСКА НАГЛОСТ: УКРАЙНА ОТВЛИЧА УКРАИНСКИ ДЕЦА (ВИДЕО)

Нов връх на руското нахалство - зам.-председателят на долната камара на руския парламент (Дума) Анна Кузнецова изнесе "доклад за престъпленията на киевския режим срещу децата". В него се твърди, че с евакуацията на украински деца от зоните на активни бойни действия Киев всъщност "отвлича около 65 000 деца от Донбас и Новорусия". Новорусия е планираното име за окупираните украински земи от Руската федерация – нов федерален окръг, но това още не е взето официално като решение. Докладът е опит на Русия да отклони вниманието от своите престъпления спрямо украинските деца – затова Трибуналът в Хага издаде заповед за арест на Путин, напомня ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

САЩ ПРЕНАСОЧВАТ ВСИЧКИ ДОСТАВКИ НА PATRIOT И NASAMS КЪМ УКРАЙНА

САЩ пренасочват всички доставки на Patriot и NASAMS към Украйна, стана ясно от изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в Белия дом, цитиран от "Вашингтон пост".

РУСИЯ ОТСТЪПВА НА СВЕТОВНИЯ ОРЪЖЕЕН ПАЗАР

 

Учени и коментатори публикуваха множество анализи на докладите на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) за 2023 г. относно разходите за отбрана, за оръжейния внос и износ на страните по света. Като цяло петте най-големи износители на оръжия остават същите: САЩ, Франция, Русия, Китай и Германия. Данните обаче показват фина, но важна промяна: международният дял на Русия в износа на оръжия е оспорван от Франция, Китай и Южна Корея. Всъщност Русия загуби статута си на №2 износител на оръжия за първи път от десетилетия.

ПОДЛИ ТРИКОВЕ: КАК РУСИЯ ОТНЕМА ЖИЛИЩАТА НА СОБСТВЕНИЦИ В МАРИУПОЛ (СНИМКИ И ВИДЕО)

 

Бойните действия в Мариупол приключиха преди две години, но сега оцелелите след блокадата са принудени да воюват с местната власт, след като жилищата им са отнети. Скъпата земя в историческия център на града е дадена на руски строители, където ще се изградят жилища. Земята се дава без търг по разпореждане на т.нар. лидер на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Денис Пушилин.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес