Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 17 юни 2024 г.

17 юни 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 юни 2024 г.

ПП-ДБ ОТКАЗА НА ГЕРБ, НЯМА ДА УЧАСТВА В ПРЕГОВОРИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО

"Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в преговорите за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ. Това става ясно от позиция, в която от коалицията отклоняват поканата на партията на Бойко Борисов за разговори този следобед. Срещата им трябваше да се проведе днес от 15 ч.

СЛЕД СРЕЩАТА С ДПС: ГЕРБ ЗАГОВОРИ ЗА 4-ГОДИШНО УПРАВЛЕНИЕ И БОРБА С КОРУПЦИЯТА

Представители на ГЕРБ-СДС заговориха за 4-годишно управление и "правителство на споделената отговорност", след като проведоха разговори за съставяне на кабинет с ДПС на 17 юни.

КУЗМАН ИЛИЕВ: САМО ЕДИН СЦЕНАРИЙ МОЖЕ ДА РАЗКЛАТИ СГЛОБКАТА "БОРИСОВ-ПЕЕВСКИ" (ВИДЕО)

"Според мен ще имаме кабинет ГЕРБ, ДПС – дали пряко или косвено – и ИТН. Няма кой да събори тази оформяща се нова сглобка" сред останалите политически сили, прогнозира в Студио Actualno икономистът и анализатор Кузман Илиев, който се яви на изборите за европейски парламент на 9 юни и събра 11 057 гласа (0,55%).

ПРОФ. СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: МНОЗИНСТВОТО Е ОФОРМЕНО И ЩЕ Е ОТ ТРИ ПАРТИИ

Със сигурност ДПС и ИТН ще се отзоват по време на разговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство с първия мандат. Това заяви пред БНТ политологът проф. Светослав Малинов. 

ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ: РАДЕВ ОФИЦИАЛНО КАЗА КОГА

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 50-ото Народно събрание на 19 юни в 9:00 часа.

ФАРС С ПРИМЕРИ: РУСКАТА АРМИЯ Е КАТО ЛОШ ВИЦ В ОПИТИТЕ СИ ДА ПРЕЧУПИ УКРАЙНА (ВИДЕО)

Два дни продължи срещата за мир в Украйна, проведена в Швейцария, но мирът все още изглежда далеч. Дали в Швейцария беше направена важна стъпка той все пак да бъде факт в обозримо бъдеще, ще си проличи – но е факт, че случващото се на фронта в Украйна всъщност определя в голяма степен кой в крайна сметка ще бъде притиснат да седне на масата за мирни преговори: Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

НАТО ИСКА ОЩЕ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В ГОТОВНОСТ: "НЕ МОЖЕ ПУТИН, СИ И КИМ ДА ГИ ТРУПАТ, А НИЕ - НЕ"

Страните от НАТО обсъждат възможността за разполагане на повече ядрени оръжия в готовност. Това заяви генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг пред британското издание The Telegraph на 16 юни.

ЗА 1 СЕКУНДА СВЕТЪТ ХАРЧИ ПОВЕЧЕ ЗА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ОТКОЛКОТО Е ЗАПЛАТАТА В БЪЛГАРИЯ ЗА МЕСЕЦ

Далеч над средната работна заплата за 1 месец в България, а и далеч над най-високите в почти всички икономически сектори в страната плащат притежателите на ядрено оръжие за поддръжката му, за разработката на новости и т.н. - при това само за секунда. Това става ясно от данните на ICAN - Международната инициатива за отказ от ядрените оръжия.

ТАКТИКАТА И КОЗОВЕТЕ НА ПУТИН В ИКОНОМИЧЕСКАТА ВОЙНА СЪС САЩ

Когато руският диктатор Владимир Путин обяви икономическа война на САЩ на Международния икономически форум в Санкт Петербург в началото на юни, той се насочи към най-уязвимата част от икономиката на САЩ: излишното предлагане на долари по света. Това свръхпредлагане е причинено в много голяма степен от вълни на абсолютно безразсъдна парична експанзия от страна на Федералния резерв. Тези разширения, от своя страна, са водени от ненаситен глад за повече разходи на Капитолийския хълм, пише The European Conservative.

ГЕНИАЛЕН ХОД ИЛИ САМОУБИЙСТВО: ЕМАНЮЕЛ МАКРОН ИГРАЕ ОПАСНА ИГРА

 

Хората, които се оплакват от досадата и предсказуемостта на общите избори в Обединеното кралство, трябва да гледат със завист през Ламанша към Франция – страна, която внезапно се потопи в лудостта на изборната несигурност. А тези във Великобритания, които се оплакват от липсата на смело лидерство, не могат да не отбележат контраста, представен от нейния президент Еманюел Макрон, който може да е арогантен и стремителен, но със сигурност не му липсва политическа смелост. Това пише в коментар британският The Observer.

"ЧУЖДЕНЦИТЕ ВЪН!": ЗАЩО МЛАДИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ГЛАСУВАТ ЗА КРАЙНОДЕСНИТЕ?

 

Историческият успех на радикалната десница на европейските избори този месец предизвика политически трусове в някои от най-важните страни членки на ЕС като Франция. Той обаче не би трябвало да е изненада за хората, запознати с настроенията сред много от младите европейци, които не само са възприели твърдите антиимиграционни възгледи, но и изглеждат по-горди от всякога да ги излъчват.

ЩЕ СТАНЕ ЛИ АФРИКА НОВИЯТ ЦЕНТЪР НА СВЕТА?

 

Когато помислим за Африка, си представяме горещи и бедни страни, чиито жители са едни от най-нещастните жители на Земята. Но Африка днес е континент, в който се строят мегаполиси с небостъргачи, скъпи магазини със стоки на най-известните марки. Напълно възможно е Африка (или поне нейни части) съвсем скоро да се превърне в нов център на света, в който ще се разполагат най-големите градове на планетата, най-големите икономики и най-младото население.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес