Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фани Аронова: Пропагандата променя начина, по който хората възприемат света около себе си (ВИДЕО)

22 май 2023, 17:35 часа • 1777 прочитания

В днешното издание на "Видимо и невидимо: За Украйна" Росица Генчовска ни среща с Фани Аронова - дългогодишен отговорен редактор в "Международни новини" на БНТ.

Пропаганда идва от латинския глагол "propagare" – разпространява, дума, която е имала неутрален смисъл, но с течение на времето се възприема като начин за манипулиране на общественото мнение с дадена цел. "В по-ново време говорим за информационна война, защото войната не се води само на фронта с оръжие, води се по всякакви начини и пропагандата вече е оръжие на информационната война. Основното оръжие в пропагандата са медиите. Именно затова е добре да проверяваме източниците на информация".

Фани Аронова казва, че руската политика е много умела и специално по темата за Украйна, тя се води още преди 2014 г. "Например, това че Украйна не е държава, че украинците всъщност са като руснаците, само че те се управляват от един нацистки режим. Колкото и абсурдно да звучи за нормално мислещите хора, немалко хора вярват в това. И това всъщност оправдаваше завземането на Крим още през 2014 г., което си беше една чиста диверсия - завземането на територия на суверенна държава, където нашествениците имаха военна база от Съветско време, базата на Руския черноморски флот в Севастопол, оставена по договор с Украйна, за да не я местят другаде, и това със сигурност е помогнало много за завземането на целия полуостров".

Освен за информационна война, вече се говори и за когнитивна война, т.е. "Целта на пропагандата вече не е просто да се заблудят хората за някакви събития, а да се промени начина им на мислене. Възприемайки тази дезинформация да си променят начина, по който възприемат света около себе си и оттам."

Аронова припомня, че още през 2015 г. беше отнет лиценза на Russia Today във Великобритания, защото нарушава закона за безпристрастно отразяване на събитията. Един от начините да се противодейства на руската пропаганда е да се санкционират руските медии: "Това не са медии в нормалния смисъл на думата, това са оръжия, проводници на кремълската пропаганда".

"С развитието на социалните мрежи се появиха троловете, които може да са просто отделни хора, а може да са организирани. В Санкт Петербург има организация, която е известна като Институт за интернет изследвания, но също – и като тролска фабрика, т.е. там се наемат хора, които са съгласни срещу съответното заплащане да пишат постове, коментари в социални мрежи по зададени теми и със съответно зададена директива", разказва Аронова, а собственик на тази организация е Пригожин. По време на местните избори в Русия, когато Алексей Навални е опонент на приближения на Путин Сергей Собянин, фабриката е ползвана да възхвалява Собянин и да очерня Навални: "Не знам какво точно е било значението на тази кампания, може да не е било решаващо, но със сигурност е повлияло за промяна на общественото мнение".

Целият разговор на Росица Генчовска с Фани Аронова можете да гледате във видеото:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес