Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След труден старт в Шанхай, целта е ясна: Джокович преследва титла №100

05 октомври 2024, 21:06 часа • 676 прочитания

Сръбската легенда Новак Джокович се завърна в ATP тура тази седмица на турнира от сериите Мастърс в Шанхай с цел. След спечелването на олимпийското злато 24-кратният шампион от Големия шлем е играл само в два турнира - на US Open, където отпадна загуби в третия кръг, а след това се включи за Сърбия в турнира за Купа Дейвис.

Джокович с трудна победа на старта в Шанхай

Той е четирикратен победител в Шанхай Мастърс и игра в турнира за първи път от 2019 г. Джокович спечели в два сета срещу американеца Алекс Микелсън със 7:6(3) и 7:6(9), като във втората част спаси два сетбола. В следващия кръг сърбинът ще играе с победителя от мача между Флавио Коболи и Стан Вавринка.

Новак Джокович и Алекс Микелсън

На една ръка разстояние от 100 титли

Със златния си медал на Олимпийските игри Джокович призна, че е "завършил" тениса, печелейки всичко, което може да се спечели. Но все още има няколко рекорда, които не са изцяло негови. Най-големият от тях е този за победи в турнирите от Големия шлем за всички времена, който в момента споделя с Маргарет Корт.

Джими Конърс пък държи рекорда за всички времена със 109 титли, с 6 пред Роджър Федерер на второ място със 103. Джокович е на №99, така че е на една от стоте и не изостава много от швейцарската легенда. Като се има предвид колко много е съкратил графика си на игра, и неотдавнашните му забележки, че дава силен приоритет на турнирите от Големия шлем и Купа Дейвис, сега изглежда малко вероятно Джокович да настигне Конърс, но титла №100 е на една ръка разстояние. Самият той заяви, че в Шанхай има "допълнителна мотивация" да се бори за тази си цел.

Преди дни Джокович пак се събра с първата българска ракета Григор Димитров.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес