Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доброволците са най-голямото богатство и сърцето на БЧК

03 юни 2024, 06:25 часа

Акад. Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст 

Реклама

1. Вашата история в БЧК започва преди повече от 35 години, като от 2001 г. заемате поста председател на организацията. На какво ви научиха тези 35 години?

През цялото това време аз съм доброволец на Българския Червен кръст. Позицията, на която съм избран, е огромна чест, но и не по-малка отговорност, защото дейността ни е свързана с драматични събития и с тежки човешки съдби. Всичко това ни научи като общество, че всеки проблем и предизвикателство могат да бъдат преодолени само с общи усилия. Именно затова много често казвам, че БЧК въведе изключително успешната формула „Обединявай и решавай“, което е нашият прочит на девиза на Съединението, поставен на сградата на парламента.

2. Работа или призвание е за вас Българският Червен кръст?

Сигурен съм, че не само аз, но и всеки един от хората в БЧК ще отговорят на този въпрос, без да се замислят – призвание. Червеният кръст изисква голямо сърце, отдаденост, толерантност и разбиране. В замяна ни дава огромно удовлетворение, смисъл и чувство за принадлежност към една велика идея, върху която е построено цялото червенокръстко движение. Няма по-голямо признание за това, което правиш от понякога мълчаливата благодарност в очите на хората. Именно това ме мотивира и ми дава сили да продължа да се боря.

3. Доброволците са най-голямото богатство и сърцето на БЧК. Какви са вашите наблюдения за българите като цяло — отзоваваме ли се в нужда?

Да, така е. Доброволците са основната движеща сила и ние се гордеем с този факт. БЧК разполага с огромна обучена армия от близо 12 000 души, които са готови във всеки момент да се включат в хуманитарни акции в подкрепа на хора в беда. БЧК от години активно работи в тази насока, като постигнатото досега във връзка със създаването и реализирането на политиката за развитие на доброволчеството безспорно ни дава основание да констатираме, че сме едно от водещите национални дружества в тази област. Дали българинът се отзовава в нужда? Отговорът е категорично да. Дори да имаме разногласия, в момент на криза сме доказвали, че сме милосърдни, състрадателни и винаги готови да се притечем на помощ. Тук е моментът да изкажа своята дълбока благодарност към всички, които ни гласуват доверие и подкрепят нашите каузи.

4. Каква е ролята на бизнеса в дейността на вашата организация и как еволюира тази роля през годините?

Българският Червен кръст разчита изключително много на бизнеса и получава огромна подкрепа от него при реализиране на мащабни кампании, както и в подкрепа на традиционните ни каузи. С тази цел през далечната 2004 г. основахме Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, в която членуват корпоративни организации, представители на почти всички сфери от икономиката – банки, мобилни оператори, рекламни агенции, застрахователни компании, големи търговски вериги, вериги за бързо хранене и др. Те подпомагат организацията ни при набирането на средства за финансиране на различни благотворителни инициативи. С всеки от партньорите провеждаме социални кампании, а с набраните средства оказваме помощ на уязвими групи от обществото.

5. Инициативата „Купи и дари“ за дарение на хранителни продукти в магазините на BILLA България се е доказала като изключително устойчива във времето. На какво според вас се дължи нейният успех и какво носи един такъв жест на грижа и внимание, който всеки от нас може да направи, докато пазарува?

Дарителството е акт на човешка солидарност, хуманизъм и благородство. То е дълбоко вкоренено в народопсихологията ни. Кампанията „Купи и дари“ е добър пример за успешно сътрудничество между корпоративния и неправителствения сектор и може да послужи за модел и за други подобни инициативи. Мисията на кампанията е да се окаже подкрепа на уязвими социални групи. Тя дава възможност на клиентите на BILLA България да се включат в благородна кауза и да подадат ръка на най-нуждаещите се граждани.

В обектите на BILLA могат да закупят трайни хранителни продукти и да ги поставят в кошовете за дарения в касовата зона на всеки магазин. Впоследствие те се предават на служители на БЧК, които след оценка на потребностите, ги предоставят на най-нуждаещите се. За много хора тази кампания се превърна и в лична кауза, в начин за приобщаване на съмишленици. „Купи и дари” е ярко доказателство, че голяма част от нашите съотечественици не остават безучастни към съдбата на хора, страдащи от тежки материални лишения и протягат към тях ръка за помощ. Тези хора не афишират себе си, остават анонимни, но техният жест на благородство спасява в труден момент човешки съдби. Трябва да кажа, че за реализацията и успеха на инициативата голям принос имат хората, които приемат даренията и ги предоставят на нуждаещите се. Това са служителите в BILLA България, нашите доброволци и колегите от БЧК, които отдават сили и енергия, за да бъде каузата успешна. Благодарение на кампанията „Купи и дари“ само през 2023 г. бяха събрани и раздадени над 18 тона  храни. С тях бяха подпомогнати 2 200 уязвими български граждани и близо 80 социални институции с общ капацитет 3 800 души.

6. Как още хората могат да подкрепят дейността на БЧК?

Всеки, който желае, може да подкрепи каузите ни, като дари през интернет страницата на БЧК. Дарение може да се направи и с банков превод — информация за банковите сметки на каузите ни има на интернет страницата. Можете да ни подкрепите и чрез платформите Revolut, PaySera, iCard и Cashterminal, в офисите на Easy Pay, както и чрез краткия номер 1255, където само с един sms на стойност 1 лв. ще допринесете за успеха на програма „Топъл обяд“, благодарение на която деца в неравностойно положение получават топла храна в училище. Можете да направите и месечен абонамент за 2 или 5 лв. в полза на Програмата и така да станете наш редовен дарител. Другият кратък номер за дарение е 1466, също на стойност 1 лв., в полза на пострадали при бедствия или кризи.

И тук отново бих искал да благодаря на всички, които ни подкрепят. Доверието, което ни гласувате, е огромно и ние всеки ден работим, за да го заслужим.

Българският Червен кръст е най-голямата доброволческа организация в страната, като основната ѝ цел е да подпомага уязвими членове на обществото, хора в затруднение или пострадали от бедствия и аварии. БЧК разполага с мрежа от 28 отлично координирани звена (областни организации) и така успява ефективно да организира своята дейност. От 2015 г. BILLA е партньор на Българския Червен кръст, като се включва активно в благотворителните инициативи на доброволческата организация. Вече 8 години търговската верига провежда кампанията „Купи и дари“, в която се събират продукти от първа необходимост в подкрепа на хора в нужда. През 2023 г. в рамките на инициативата са събрани над 18 тона храна, като над 6000 българи са били подпомогнати. През 2021 г. BILLA България надгражда партньорството си с БЧК и се включва в програмата „Топъл обяд“, осигуряваща топла храна на стотици ученици от социално слаби семейства. През учебната 2023/2024 г. над 1750 деца и младежи получават безплатна топла храна в рамките на кампанията „Топъл обяд“.

Интервюто e публикувано със съкращения и е част от специалното издание „BILLA и приятели – за децата на България“, чиято основна цел е да постави фокус върху някои често невидими теми в обществото, значими каузи и личностите, които стоят зад тях. Цялото издание можете да разгледате тук: https://view.publitas.com/billa-bulgaria/r17-billa-csr/page/1

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес