Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Днес избират нов шеф на ДАНС

19 юли 2013, 07:18 часа • 13203 прочитания

Очаква се днес депутатите да гласуват кандидатурата на Владимир Писанчев (на снимката) за председател на ДАНС. Това беше първа точка от дневния ред на вчерашното заседание, но тя не се гледа, тъй като кандидатурата не беше внесена в деловодство на Народното събрание, съобщава "Фокус".

Няколко часа след началото на заседанието стана ясно, че кандидатурата е внесена и се очаква на заседанието днес да бъде обсъдена. Кандидатурата на Писанчев е по предложение на министър-председателя Пламен Орешарски. На заседанието депутатите ще гледат на второ гласуване на законопроект за допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и законопроект за изменение и допълнение на Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати.

Недялко Недялков бе другото име, което се спрягаше за поста. По-рано през седмицата двамата бяха изслушани пред парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

Ще бъде обсъждан на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

От 11:00 часа ще започне парламентарен контрол, на който се очакват разисквания по питане Корнелия Нинова към министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов относно изпълнението на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Министрите ще отговарят на питания на депутати по време на парламентарния контрол.

Първи на парламентарния контрол ще отговаря премиерът Пламен Орешарски на въпрос на лидера на БСП Сергей Станишев и председателя на ДПС Лютви Местан за преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и българската позиция.

Втори ще отговаря на въпроси министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Към него са отправени въпроси от Мая Манолова за спешни мерки за социално слабите и от Жара Пенева-Георгиева за мерките, които предприема Министерството на труда и социалната политика по отношение специализираните институции за деца с увреждания.

Министърът на финансите Петър Чобанов ще отговори на питане от Димчо Михалевски за политиката на правителството за по-ефективно и ефикасно прилагане на принципа на програмното бюджетиране при управление на публичните финанси. Както и за политиката на правителството за овладяване на рисковете от неизпълнение на параметрите по макрорамката за 2013 г. и последиците при изпълнение на Държавния бюджет за 2013 г.

Таня Андреева-Райнова, министър на здравеопазването ще отговори на въпрос от Илия Баташки за проведена обществена поръчка на 11.09.2009 г. в Многопрофилна областна болница за активно лечение "Д-р Стефан Черкезов" АД, Велико Търново. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката ще отговори на въпроси за мотивите за освобождаване на директора на Центъра за развитие на човешките ресурси, както и за злоупотреби в българските училища в гр. Сеговия и в гр. Ла Ластрия, Испания.

Ангел Найденов, министър на отбраната ще отговори на въпроси за възстановяване на военно поделение в гр. Враца и за възстановяване на закритото военно поделение във Враца. Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие ще отговори на въпроси за възлагане на обществени поръчки за пълни спасителни археологически проучвания в нарушение на Закона за обществените поръчки, както и на въпрос за изграждането на автомагистрала "Хемус".

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес