Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изчезнаха безследно": Жени на руски военни искат от Путин да каже къде са мъжете им (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 07:01 часа • 1177 прочитания

Енциклопедията "пушечно месо за руската армия" се увеличи с още една глава.

Съпруги и майки на руски военни от военната част 40463 Луганск се обърнаха с видеообръщения към издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин с молба да им помогнат да намерят изчезналите им роднини и да извършат проверка на поделението. Пред руския опозиционен информационен телеграм канал ASTRA жените разказаха, че военнослужещите изчезват масово, преди дори да пристигнат там. Освен това, командирите им се крият от роднините на изчезналите и ги призовават сами да се погрижат за ранените.

Още: Пушечно месо: За няколко метра напред руснаците убиват и свои (ВИДЕО, 18+)

Историите на няколко от изчезналите мъже накратко:

  • Антон Голубов. Преместен в поделението на 29 април, 2024 година, последна връзка с него на 1 май. Той е обявен за изчезнал от 11 май.
  • Никита Ким. На 6 септември, 2024 година, заминава на бойна задача и изчезва безследно на 7 септември.
  • Дмитрий Сагин, мобилизиран. Вместо в болница заради наранявания, е изпратен в атака на 13 юли, 2024 година. Изчезнал на 14 юли.
  • Мир Кокоев. На 17 август, 2024 година, той пристигнал в поделението, на 20 август последно се свързал с близките си. Официално обявен за изчезнал от 3 септември.
  • Алексей Пушкарски, многодетен баща. Пратен на мисия на 10 септември, 2024 година, изчезнал безследно на 18 септември.
  • Данил Кирюхин. Според роднините му, незаконно преместен в луганското военно поделение на 26 юли, 2024 година. В неизвестност от 3 август.
  • Дмитрий Муравьов. Изпратен във военно поделение 40463 след 2 седмици обучение - 18 юли. От 31 юли вече няма данни за него.

На близките на изчезналите не се дава никаква информация, а повечето от търсещите информация за мъжете си дори нямат официално потвърждение, че близките им са изчезнали. В същото време някои жени твърдят, че техните съпрузи и синове са изпратени в поделение 40463 незаконно или като наказание. Такъв е случаят с Мир Кокоев - преместен там за назидание, след като поискал отпуск, който трябвало да получи миналата година.

Жените на изчезналите мъже масово разказват, че в повечето случаи получават информация от анонимни представители на военната част в Телеграм - обикновено тя се заключва в данни, че мъжете им вече не отговарят след като били атакувани от дронове. На въпрос какво става с Мир Кокоев, негова роднина получава следният отговор - "може да е останал да пие чай в близката землянка", а когато тя помолила Кокоев да бъде евакуиран, получила отговор - може сама да отиде да го евакуира.

Още: Руските войници са просто разходен материал: Неочаквано откровение от z-пропагандата

"Ранените също не се евакуират - само ако самият войник е достигнал нулевата точка. В същото време руското министерство на отбраната все още не знае, че брат ми е изчезнал", разказва сестрата на изчезналия Дмитрий Муравьов. Не се извършва евакуация дори в тези населени места, за които руското министерство на отбраната твърди, че руската армия упражнява контрол - например Берестово. Там е изчезнал друг руски войник, Максим Старцев.

С редакцията на ASTRA са се свързали и близки на още изчезнали руски войници: Константин Поличов, Иван Романченко, Даут Арсланов, Константин Понамарьов, Руслан Кочетков, Владислав Сухаревски, Алексей Разуев, Андрей Чигаркин, Максим Антонов, Вакил Яунбаев, Владимир Данилов, Александър Хлебинских, Иван Громаченко.

Роднини на изчезнали през 2022 г. войници от същата военна част вече са написали петиция до Путин. С нея те поискаха "да се проведе разследване на факта на укриване на информация от командването на военното поделение за нашите близки и да се установи тяхната съдба". Дали обаче има официална реакция на това искане, ASTRA не знае.

Що се отнася до темата "пушечно месо", интересна история публикува в личния си профил във Facebook и украинският журналист Юрий Бутусов. Той разказва, че 110-та украинска бригада успява да спре поредна руска пехотна атака, като избива всички атакуващи руски войници. Но след това намира документи в двама от тях, които показват, че тези хора вече са били пленени от украинската армия, лежали са 8 месеца в украинска колония за военнопленници и са върнати обратно при размяна на военнопленници. Заключението на Бутусов - явно руското военно командване няма никаква вяра на върнати военнопленници и гледа възможно най-бързо да прати такива хора на най-опасните позиции на фронта, за да не се върнат повече.

Още: Пореден дневен рекорд на избити руски войници в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО, 18+)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес