Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С нов военен пакет: САЩ подпомагат производството на украински дронове (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 00:25 часа • 905 прочитания

Съединените американски щати подготвят пореден пакет от помощ за Украйна. Тя ще бъде насочена в подкрепа на производството на украински дронове. Новината съобщи президентът Володимир Зеленски по време на вечерното обръщение.

Още: Украйна прави нов дрон, с който ще неутрализира руските "Шахед" (ВИДЕО)

„Подготвя се още един отделен пакет – финансиране за производството на украински дронове на стойност 800 милиона долара. Украйна е благодарна за тази подкрепа. Въпреки всички заплахи от политическо естество в света, Украйна трябва винаги да може да защити своя суверенитет, това е наложително“, каза Зеленски.

Той подчерта, че Киев се нуждае от решимостта на партньорите си в изпълнението на Плана за победа, особено на фона на информацията за особената роля на Северна Корея в подкрепа на Русия.

„Всяка среща с партньорите е разговор, по-специално за отбранителната индустрия. И днес с министъра на отбраната на САЩ Остин говорихме за изпълнението на нашия План за победа. Говорихме за конкретни стъпки, които могат да реализират точките от плана. Нуждаем се от решимостта на нашите партньори, особено на фона на информацията за специалната роля на Северна Корея в подкрепа на Русия“, каза Зеленски.

„Путин се страхува от мира и затова търси начини да засили агресията и да изведе Северна Корея на фронта. Това е очевиден сигнал към целия свят, който иска само война. И в тази ситуация съм благодарен на всеки лидер и всяка държава, които сега увеличават подкрепата си за Украйна, които подкрепиха първата встъпителна среща на върха за мир и които ни помагат да подготвим втората среща на върха. Да я подготвим така, че тя да стане наистина ефективна“, подчерта украинският лидер.

Припомняме, че по време на днешното посещение в Киев министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че Украйна произвежда едни от най-добрите дронове в света. Това не е първият път, когато Остин се изказва положително за украинските дронове с голям обсег. Наскоро той каза, че украинските дронове вече са доказали своята точност и ефективност .

Производство на дронове в Украйна

Трябва да се отбележи, че от началото на пълномащабната война в Украйна производството на безпилотни самолети от различни видове се е увеличило значително. С производство се занимават както държавни, така и частни фирми. В Украйна произвеждат не само хеликоптери, но и атакуващи, разузнавателни и морски дронове. Според президента Володимир Зеленски Украйна може да произвежда 4 милиона дрона годишно.

Още: Нови данни: Морските дронове „Магура“ са поразили 18 руски кораба във войната (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес