Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОСВ и Столична община в спор за съгласуването на планове и инвестиционни проекти

22 октомври 2024, 07:25 часа • 326 прочитания

Главният архитект на Столична община Богдана Панайотова влезе в челен сблъсък със служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров за съгласуването на подробни устройствени планове и инвестиционни проекти.

Панайотова е изумена от правомощията, които МОСВ си приписва и огромната административна тежест, очертаваща се за общините и инвеститорите. За да не се стигне дотам, Панайотова е поискала в писмо до МРРБ изрично тълкуване на приложимото законодателство, става ясно от документи, публикувани в групата "Форум-КАБ" в социалната мрежа Facebook, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Милиони за граждански бюджети: София очаква идеите на столичани за проекти в районите (СНИМКИ)

За какво е спорът?

Конфликтът е тръгнал от препратено от РДНСК становище на екоминистерството за приложимостта на Закона за опазване на околната среда и водите и Закона за биологичното разнообразие при съгласуването на устройствени планове и инвестиционни проекти. В писмото надълго и нашироко се цитират текстове от съответните закони и наредби, но от разясненията става ясно, че според МОСВ на екосъгласуване по съответния ред подлежат и най-дребните строежи шеста категория като летни кухни, гаражи, огради. Регионалните инспекции искат сами да преценяват и дали инвестиционните предложения попадат в списъците, при които задължително има процедура по ОВОС, вместо това да се прави от съответните възложители. Според Панайотова това е абсурден прочит на законите, който не отчита допуснатите изключения в специалния закон за устройство на територията.

ОЩЕ: Бившият главен архитект на София стана шеф на РДНСК

В ЗУТ са посочени няколко конкретни случая, в които няма изискване за уведомяване на РИОСВ и МОСВ за проектите за подробни устройствени планове. То не е задължително, ако планът касае територия с вече приет общ устройствен план, който е бил оценен по екозаконодателството. Не се изисква уведомление и ако плановете не предвиждат инвестиционни предложения по два списъка с икономически дейности със завишен контрол - проекти в областта на минно дело, енергетика, хранително-вкусова промишленост и др. Заявлението не е задължително и ако ПУП-овете не попадат в защитени зони и не нарушават предвижданията на общия устройствен план.

За всичко това не се уведомява РИОСВ и МОСВ, изтъква в писмото си Панайотова. Тя е категорична, че претенцията на МОСВ само ековластите да преценяват дали плановете касаят по-високо рискови инвестиции е абсурдно и не произтича от нито един текст на закона. Панайотова иска изрично указание от МРРБ и за даденото от МОСВ тълкуване дали за всеки строеж, независимо от големината му, е необходимо да има одобрен административен екоакт.

ОЩЕ: Вдигат 56-метрова сграда в Студентски град, визата е от 2022 г. (СНИМКИ)

От разменената комуникация по темата става ясно, че МОСВ е било питано конкретно задължително ли е произнасянето на ековластите и по най-дребните строежи шеста категория като летни кухни, гаражи и огради. На свой ред от екоминистерството твърдят, че Законът за биологичното разнообразие не се интересува от категорията на обекта и големината му. Освен че всичко това ще доведе до абсурдна административна тежест, РИОСВ няма да могат да се произнасят в срок. И в момента сроковете не се спазват, изтъква главният архитект на София.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес