Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова терапия дава надежда при рак на простатата

22 октомври 2024, 07:50 часа • 708 прочитания

Ракът на простатата е сериозно заболяване и втората водеща причина за смърт от рак сред мъжете. Ново изследване прави голямо обещание при лечението на рак на простатата чрез иновативна терапия, базирана на наночастици.

Изследването, проведено от учени от Университета на Вирджиния, медицинския център Маунт Синай, Мичиганския и Тексаския университет, е публикувано в Journal of Urology.

Проучването тества ново лечение върху 44 мъже, които са имали локализиран рак на простатата, което означава, че ракът не се е разпространил извън простатата.

Лечението включва използването на малки златни частици, известни като златни нанообвивки, които са много по-малки от човешки косъм. Тези златни нанообвивки са специални, защото могат да бъдат проектирани да абсорбират определени видове светлина и да я превръщат в топлина.

Мрачна прогноза за рака на простатата

Когато се използват при лечение на рак, те могат да бъдат насочени директно към раковите клетки и да се нагреят, за да ги унищожат, оставяйки здравата тъкан около тях невредима.

Ardeshir R. Rastinehad et al. / Journal of Urology, 2024

За контрол на лечението учените използвали усъвършенствани техники за образна диагностика, включително ядрено-магнитен резонанс, комбиниран с ултразвук.

Тази технология позволила на лекарите да локализират с точност рака и да го насочат с близък инфрачервен лазер, който загрявал златните нанообвивки. След това топлината унищожавала раковите клетки, без да засяга околната здрава тъкан.

Този метод се нарича фокална фототермична аблация, насочена към наночастиците, и показва обещаващи резултати. След 12 месеца 73% от мъжете, които са получили лечението, нямат останали ракови клетки в третираните зони, според последващи биопсии.

По думите на учените лечението дори няма отрицателно въздействие върху важни функции като уринарното и сексуалното здраве. Това означава, че пациентите могат да бъдат лекувани от рак, без да страдат от сериозните странични ефекти, които често идват с други лечения.

Каква е връзката между витамин D и рака на простатата?

„Тази терапия не само ефективно елиминира раковите клетки, но също така запазва ключови фактори за качеството на живот, което е огромна победа за пациентите“, казва д-р Дженифър Л. Уест, един от авторите на изследването и ключов изобретател на тази технология.

Това новаторско лечение е голяма стъпка напред в лечението на рака на простатата, предлагайки надежда за по-ефективни и по-малко вредни лечения в бъдеще.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес