Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път от началото на войната: Гутереш се среща с Путин

21 октомври 2024, 20:54 часа • 1554 прочитания

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш ще се срещне с Владимир Путин на 24 октомври в Казан за първи път от началото на руската инвазия в Украйна, предаде БГНЕС.

„В допълнение към работата на ООН се очаква те да обсъдят актуални въпроси, по-специално кризата в Близкия изток и ситуацията около Украйна“, се казва в изявление на Кремъл.

На 26 април 2022 г., два месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Гутереш се срещна с Владимир Путин в Москва, който му каза, че вярва в „положителния“ изход на преговорите с Украйна. Гутереш подчерта, че руската инвазия и анексирането на украинска територия „нямат място в съвременния свят“.

Още: Русия покани генералния секретар на ООН на срещата на върха на БРИКС

„Войната в Украйна остава отворена рана в сърцето на Европа“, заяви той отново през февруари, две години след началото на руската инвазия.

В момент, когато е обект на тежки международни санкции, Русия възнамерява да демонстрира тази седмица в Казан провала на политиката на изолация и санкции, инициирана от западните държави в отговор на руското нападение в Украйна.

В кулоарите на срещата на върха Владимир Путин трябва да проведе около 15 двустранни срещи, включително с китайския президент Си Дзинпин, индийския президент Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамафоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан и египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

Още: След като Израел го обяви за персона нон грата: Съветът за сигурност на ООН подкрепи Гутереш

Международните пътувания на Путин са ограничени от заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд през март 2023 г. по подозрение в незаконно депортиране на украински деца в Русия - обвинения, които Москва категорично отхвърля.

Путин пропусна предишната среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август 2023 г., а след това и срещата на върха на Г-20 в Индия през септември същата година.

Той обяви, че няма да пътува до Рио де Жанейро в Бразилия на 18 и 19 ноември за срещата на върха на Г-20. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес