Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Въпрос на време е да имаме разправия със съдии и прокурори": Почернени от катастрофи родители

22 октомври 2024, 07:54 часа • 1284 прочитания

Трябва да има промяна на законодателството - защо трябва повторно да се изслушват свидетели на смъртоносни катастрофи в съдебна зала, след като вече веднъж са дали показания пред съответните органи? Този въпрос поставиха от сдружение "Ангели на пътя" - сдружението съществува заради множеството смъртни случаи и най-вече на деца по българските пътища.

Друг проблем, според сдружението - нерядко свидетели на катастрофи се призовават да се явят пред съда по нередовен и дори нелогичен начин. Именно заради това от сдружението заявиха пред БНТ, че са готови вече най-малко да се карат с правосъдната ни система.

Основен фокус на "Ангели на пътя" - пияни, дрогирани и безотговорни шофьори, които карат без грам съвест как трябва да се държат на пътя. "Такива шофьори са на свобода, с години протакани дела - много лесно можем да вземем законодателството в наши ръце", предупредиха от "Ангели на пътя". Представителката на сдружението Петя Иванова каза същото и вчера, 21 октомври.

Още: Само за седмица: Хванати над 350 пияни и дрогирани шофьори (ВИДЕО)

Силните думи дойдоха след като вчера, 21 октомври, Софийският градски съд (СГС) изслуша свидетели по делото за катастрофата на пешеходна пътека на улица "Гурко" в София, при която загина 15-годишният Филип Арсов. Подсъдим по делото е Петър Тодоров - според обвинението, той е карал с над 90 км/ч., не е спазил ограничението за движение "пешеходна пътека" и е бил пиян - над 2 промила алкохол в кръвта. От 11 свидетели, които съдът трябваше да чуе, се явиха само двама - Илиян Илиев и Радина Галибардова. Петима от неявилите се ще бъдат принудително доведени за изслушване на 19 ноември. На двама са наложени глоби - по 200 лв.: Пиян шофьор прегази 15-годишно момче на пешеходна пътека в София

Какво прави МВР?

В сравнение с предходни години, броят на убитите деца на пътя намалява. Но да не забравяме - ранените са не по-малко тежки случаи. Това каза комисар Мария Ботева от "Пътна полиция".

Същевременно Ботева увери, че МВР вече установява далеч повече нарушители на пътя, налага и далеч повече глоби. Тя добави и какво иска МВР като промяна в законодателството ни - при отказ да дадеш проба за алкохол на място на катастрофа, това да се счита за престъпление. МВР обаче искало това да става при втори случай, а според Ботев "Ангели на пътя" искат да е още при първи случай. Сега ако откажеш проба, можеш да бъдеш глобен 2000 лв.

Ботева каза и, че на МВР "нищо не пречи" да осъществява повече контрол на места, където е известно, че се правят гонки - само че участници се предупреждавали взаимно. А на въпрос защо няма камери на места като бул. "България", комисарят отговори, че зависи от собственика на пътя и било "сложен процес", но се работело. Специално за булеварда, Ботева каза, че е имало случай на развити 159 км/ч.

"Когато опре до това да вземат нещо лично негово, българинът е много ревнив. Тази мярка е доста силна" - така комисар Ботева видя ефекта от отнемане на автомобили от прегрешили шофьори, както и отнемане на шофьорски книжки. И отново нюанс - рецидивисти, които това не ги спира, било важно да бъдат "установявани". Как - роднини и приятели да подават сигнали.

"Колкото повече четем, знаем, учим, толкова по-подготвени бихме били, когато излезем на пътя", каза още Ботева, говорейки по темата, че се увеличават случаите на хора без шофьорски книжки, които обаче карат.

За 9 месеца: 338 са загинали при катастрофи, близо 25 000 са отнетите книжки

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес