Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 21 октомври 2024 г.

21 октомври 2024, 22:00 часа • 858 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 октомври 2024 г.

СЪМНЕНИЯ: ОТНОВО МАСОВА СМЯНА НА ЧЛЕНОВЕ НА ИЗБОРНИ КОМИСИИ ДНИ ПРЕДИ ВОТА

Масова подмяна на членове на секционните избирателни комисии за изборите на 27 октомври тече в цялата страна.

"ОТЧЕТО", "КИСЕЛИНАТА", "ТАВАТА": НОВ СПИСЪК С ИМЕНА И РЕГИОНИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ (СНИМКИ)

Нов списък с потенциални купувачи на гласове, съдържащ 163 имена и прякори, бе публикуван от "Българските елфи".

"ТОВА ТРЯБВА ДА ГО КАЖЕ МВР. МВР НИЩО НЕ ПРАВИ": КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ, КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ ВЪРВИ

"Ние като граждани не вярваме на това, което ни казват институции". Това заключи Полина Паунова, журналист, работещ в "Капитал", по темата "купуване на гласове".

МОЖЕ ЛИ ГРЪЦКАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА ДА РАБОТИ У НАС? АНАЛИЗ НА ЙОАКИМ КАЛАМАРИС (ВИДЕО)

Икономистът и университетски преподавател Йоаким Каламарис заяви в интервю за Студио Actualno, че гръцкият избирателен модел, при който победителят на изборите получава допълнителни мандати, не може да бъде директно приложен в България поради липсата на подходящи условия.

ИЗБОРИТЕ НА 27 ОКТОМВРИ: КОЙ МОЖЕ ДА ГЛАСУВА И ОТГОВОРИТЕ НА ВСИЧКИ НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

В края на седмицата България ще гласува на деветите избори за последните три години, а новите 240 депутати ще заемат местата си в 51-ото Народно събрание след броени седмици.

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР: "МАГНИТСКИ" НЕ СЕ ПРИЛАГА ПРЯКО В БЪЛГАРИЯ, САМО ПРИСЪДА ДОКАЗВА ВИНА

„Глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде причина за адекватни, бързи и своевременни действия на националните власти, които да проверят, обосноват и наложат при спазване процесуалните закони съответните мерки, така че последните да бъдат годен обект на съдебен контрол“ – т.е. при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице.

„АЗ СЪМ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВИ КОШМАР“: АДВОКАТ СЕ ЗАКАНИ НА ЕКОМИНИСТЪРА ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

За разлика от министъра на МОСВ аз съм юрист. Използвах думата геноцид с ясно съзнание. МОСВ отказват разговор с мен, тъй като той не е лесен. Това каза в ефира на Нова телевизия адвокат Димитър Площаков, който твърди, че Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха е компрометирана и данните за мръсния въздух се крият. Юристът твърди, че станциите за измерване на чистотата на атмосферния въздух са сложени на места, където няма голямо замърсяване с фини прахови частици.

ПАЗИТЕЛИ НА РОДНОТО: КАК БЪЛГАРСКОТО ЧЕТМО И ПИСМО ОЦЕЛЯВАТ ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ И ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА?

По неофициални данни близо 3 милиона българи живеят извън пределите на страната. Български общности има както в САЩ, така и на територията на Европа.

ПОРЕДЕН ДНЕВЕН РЕКОРД НА ИЗБИТИ РУСКИ ВОЙНИЦИ В УКРАЙНА (ОБЗОР - ВИДЕО, 18+)

1710 убити, ранени и изчезнали по време на бойни действия руски войници в Украйна – това сочи официалната статистика на украинския генщаб за денонощието на 20 октомври, 2024 година. Така едва за втори път от началото на войната, като и двата пъти става въпрос за настоящата година, има над 1700 руски военни жертви за 24 часа в Украйна. Това е рекордно високо ниво.

УКРАИНСКИ КОМАНДВАЩ: МЕЖДУ ЧЛЕНСТВОТО В НАТО И ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ, ПО-ЕФЕКТИВНО СИ ОСТАВА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ

Как боевете в Украйна промениха самата представа за войната и как може да бъде достигната победата в нея споделя майор Максим Жорин, заместник-командирът на едно от най-известните формирования в украинската армия - 3-та бригада.

"СЪДБАТА НА ГРУЗИЯ ВИСИ НА КОСЪМ": ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ИЗЛЯЗОХА НА ШЕСТВИЕ В ТБИЛИСИ (ВИДЕО)

 

„Грузия избира Европейския съюз“ - под този надслов се проведе масово шествие на опозицията в Тбилиси. Десетки хиляди проевропейски демонстранти излязоха на митинга, който се провежда само седмица преди парламентарните избори, които ще решат бъдещия път на страната в Европа. Брюксел замрази процеса на присъединяване на Грузия към ЕС по-рано тази година, след като управляващата партия "Грузинска мечта" прие спорен "закон за чуждестранното влияние", насочен към гражданското общество.

ПРИЗИВ: ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТИ ОТ ДОНАЛД ТРЪМП

 

Европа, Великобритания и Украйна спешно трябва да укрепят колективната си сигурност чрез създаване на "банка на НАТО" за финансиране на разходите за отбрана, пише The Guardian.

РАЗКРИХА УСЛОВИЯТА НА ИЗРАЕЛ ЗА ПРИМИРИЕ В ЛИВАН (ВИДЕО)

 

Миналата седмица Израел е предал на САЩ документ с условията си за дипломатическо решение за прекратяване на сраженията в Ливан. Междувременно американският пратеник Амос Хохщайн пристигна в Бейрут за разговори за потенциално прекратяване на огъня.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес