Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четката ви за зъби и душът гъмжат от стотици неизвестни вируси

22 октомври 2024, 08:20 часа • 447 прочитания

Когато влизате в банята всяка сутрин, със сигурност не очаквате да срещнете съкровищница от вирусно биоразнообразие. Но според ново изследване, проведено от Северозападния университет в Еванстън (САЩ), вашият душ и четката ви за зъби съдържат стотици вируси, повечето от които никога не са били виждани досега.

Но колкото и обезпокоително да звучи това, няма нужда да се паникьосвате. Тези вируси, известни като бактериофаги, са безвредни за хората и потенциално държат ключа към решаването на едно от най-належащите медицински предизвикателства на нашето време: резистентни към антибиотици инфекции.

Риск за вашето здраве: микроби върху четката ви за зъби

Вирусна дъждовна гора във вашата баня

В своето изследване микробиолозите открили над 600 различни вируса, живеещи върху 92 душа и 36 четки за зъби.

„Броят на вирусите, които открихме, е абсолютно откачен“, казва Ерика Хартман, водещ автор на изследването. „Открихме много вируси, за които знаем много малко, и много други, които никога преди не сме виждали. Удивително е колко неизползвано биоразнообразие има навсякъде около нас. И дори не е нужно да ходим далеч, за да го намерим; то е точно под носа ни.

Хартман и нейният екип надграждали предишни изследвания, които се фокусирали върху бактериите, живеещи на същите тези повърхности. В това последно разследване учените открили, че всяка четка за зъби и душ, изглежд,а притежават собствена уникална общност от вируси.

„По същество нямаше припокриване на типовете вируси между пробите“, казва Хартман. „Всеки душ и всяка четка за зъби са като малък остров. Това просто подчертава невероятното разнообразие от вируси там."

Повече от безобидни обитатели?

Откритите бактериофаги вероятно присъстват на всяка влажна повърхност в дома ви, включително мивки и хладилници. Въпреки че тяхното присъствие може да изглежда добронамерено, изследователите все повече се интересуват от фагите за медицински и биотехнологични цели. Тези вируси в крайна сметка могат да помогнат в борбата с резистентните към лекарства бактерии, които се превръщат във все по-голяма заплаха за глобалното здраве.

3 лесни начина да почистите четката за зъби от микроби у дома

Устойчивите на лекарства патогени убиват почти 1,3 милиона души по света всяка година и допринасят за смъртта на близо пет милиона други. По-нова оценка, публикувана в The Lancet, предполага, че до 2050 г. повече от 39 милиона души ще умрат от резистентни на антибиотици инфекции.

Бактериофагите работят по два ключови начина: те или унищожават бактериите, за да се репликират, или се интегрират в бактериалния геном, променяйки поведението на бактериите. И двата механизма биха могли да осигурят нови начини за насочване към вредни бактерии в медицинските заведения или дори за поддържане на водопроводите чисти.

„Можем да вземем тези микобактериофаги и да ги използваме като начин за почистване на патогени от вашата водопроводна система“, обяснава Хартман. „Искаме да разгледаме всички функции, които тези вируси могат да имат, и да разберем как можем да ги използваме.“

Какво означава това за домашната хигиена

Въпреки че тези открития може да предизвикат мисли за грабване на най-близкия дезинфектант, Хартман предлага различна гледна точка. „Колкото повече ги атакувате с дезинфектанти, толкова по-вероятно е те да развият резистентност или да станат по-трудни за унищожение“, предупреждава тя. Вместо това изследователката предлага да приемем микробите, които живеят с нас, като отбелязва, че по-голямата част от тях не са вредни. Прости методи за почистване, като накисване на душове в оцет и редовна смяна на четките за зъби, са повече от достатъчни за поддържане на добра хигиена.

Колко често трябва да сменяте четката си за зъби?

В свят, в който антибиотичната резистентност нараства, откриването на стотици неизвестни вируси в домовете ни може да бъде малка, но значителна стъпка към намирането на нови решения. Оказва се, че следващият пробив в здравеопазването може да е толкова близо, колкото вашата мивка в банята.

Статията на учените е публикувана във Frontiers in Microbiomes.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес