Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е заплашена от санкции заради противоречие за кабелното препредаване

21 февруари 2014, 11:57 часа
Реклама

Организациите за колективно управление на права "Музикаутор", "Филмаутор" и ПРОФОН изпратиха общо писмо до Народното събрание, Комисията по културата и медиите, Комисията по правните въпроси, Министерството на културата и парламентарните групи на политическите партии, предаде БГНЕС.

С него те алармираха за възникнало противоречие в законопроект на Закона за авторското право и сродните му права с вече действаща у нас Директива на ЕС, свързана с кабелното препредаване, съобщават от "Музикаутор".

Ако предложената редакция на новата ал. 11 от чл. 40 от ЗАПСП бъде приета, ще се създадат предпоставки за възникването на правен хаос във взаимоотношенията между носителите на права и ползвателите и ще се наруши задължението на страната ни за коректно транспониране на Директива 93/83/ЕИО. Предложената разпоредба противоречи на правния принцип за задължително колективно управление на права в случаите на кабелно препредаване, въведен по силата на Директивата.

"Музикаутор", "Филмаутор" и ПРОФОН изразиха пред институциите волята да бъде елиминирана опасността пред страната ни от противоречие с правната норма на Европейския съюз, както и от евентуална процедура за контрол на прилагането на правото на ЕС и налагането на санкции върху държавата.

Проектът за изменение и допълнение на ЗАПСП беше приет на второ четене в Комисията по културата и медиите на 29 януари и към момента предстои неговото гласуване на второ четене в пленарната зала на Народното събрание.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес