Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш шеф на Гранична полиция: Граница се пази с политическа воля

29 август 2022, 08:41 часа • 2929 прочитания

Граница се пази с политическа воля и с обучен състав. Това каза бившият директор на Гранична полиция Светлан Кичиков в ефира на Нова телевизия относно мигрантския натиск.

Той беше категоричен, че задължително трябва да бъдат възобновени системите за наблюдение на границата. По думите му увеличаването на състава по границата в добра мярка, но те нямат опита на граничарите.

„Очевидно е, че обвиняемият Омар, не е на 15 г. Тепърва ще питаме посолството, а можехме отдавна да го направим. Лично смятам, че това момче е дезертьор, може да е и от армията. Няма как това да е групата, но това са тези, които ще бъдат изправени пред правосъдието“, каза експертът по международна сигурност Славчо Велков.

Според него оградата по границата най-накрая трябва да стане преградно съоръжение. „Трябва да се поиска помощ и от ЕС – с техника“, каза той.

По думите на Димитър Бачев освен техника и хора, трябва и законодателството да е по-строго. „Трябва експертен разговор, който да доведе до работещи решения. Трябва устойчивост и да се ползват европейските средства“, каза той.

ОЩЕ: Валентин Радев видя дълбок пробив в сигурността на МВР

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес