Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За любителите на пикантните храни: Рецепта за ферментирал лют сос

22 октомври 2024, 14:53 часа

Любител ли сте на лютия сос? Тази рецепта за лют сос е ферментирала, което означава, че е естествено консервирана и съдържа всички пробиотици на суровия фермент! Вкусно е и е полезно за червата. Ще харесате тази лесна рецепта за ферментирал лют сос не само заради вкуса, но и заради ползите за здравето.

Още: Как да покълнете семена у дома и да заредите тялото си с енергия и здраве

Необходими съставки:

  • Няколко люти чушки (може и сушени) - нарязани на едро
  • Два домата - нарязани
  • Морска сол - 1 до 2 супени лъжици
  • Чесън - около 3 или 4 скилидки, смлени по желание или нарязани
  • Нарязан лук (по желание)
  • Ябълков оцет

Инструкции за приготвяне:

Напълнете буркан с размер литър около половината до 3/4 с нарязаните чушки. След това добавете домати на около сантиметър и половина от върха. Добавете сол (до 2 супени лъжици). Напълнете буркана до около 2,5 сантиметра от горната част с филтрирана вода.

С помощта на чиста лъжица или прибор внимателно разбърквайте, разбърквайте, разбърквайте, за да освободите всички кислородни мехурчета и да разтворите солта. След като това стане, просто поставете тежестта и поставете капака. Оставете го да ферментира, оригвайки всеки ден в продължение на между 5 дни и две до три седмици.

Просто не забравяйте да "оригнете" буркана си два пъти на ден, за да освободите всички газове, които се натрупват. Не е необходимо да сваляте капака. Просто отворете леко. След като ферментацията е в ход, ще чуете/усетите леко „съскане“ при отделяне на газ. Това е добър знак!

Можете да го оставите да ферментира до един месец или повече, но започнете да проверявате за вкус след пет дни. Ще можете да разберете колко още има. Колкото по-дълго ферментирате вашите чушки, толкова по-дълбок и по-остър ще бъде вкусът....

Когато почувствате, че е готово, просто го разбийте в потапящ се блендер с около една чаша ябълков оцет (суровият е най-добрият). Проверете за вкуса, който искате. Колкото повече ябълков оцет добавите, толкова по-кисел ще бъде, а това също може да повлияе на пробиотиците във фермента.

Още: Направете си богата на пробиотици, супер хранителна напитка за детоксикация само с три съставки

Този бутилиран сос ще бъде вашият концентрат. Ако има твърде много течност за просто първо излейте малко. Тази течност, която можете да излеете, може да бъде и закваска за друг лакто-фермент, ако вкусовете съвпадат. Съхранявайте на хладно, за да не ферментира допълнително.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес