Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази специална баница се приготвя само от стар хляб

05 октомври 2024, 19:00 часа

Всеки от нас е попадал в ситуация, когато хлябът вкъщи е останал непотребен, защото е остарял. Но какво ще кажете, ако ви предложим идея, с която не само ще избегнете изхвърлянето на стария хляб, но и ще приготвите нещо вкусно? Тази специална баница от стар хляб е бърза, лесна и невероятно апетитна. Тя не изисква много време, а продуктите, които са нужни, вероятно вече са в кухнята ви. Идеална за закуска или дори за обяд, тази рецепта ще ви изненада със своя вкус и простота.

Баница от сух хляб

Необходими продукти

За да приготвите тази баница, ще са ви нужни следните продукти:

  • 1 бр. стар хляб (около 600 г)
  • 4 яйца
  • 500 г кисело мляко
  • 300 г краве сирене
  • 100 мл олио
  • 50 г масло
  • 1 бр. бакпулвер

баница

Начин на приготвяне

  1. Първата стъпка е да се заемете с основата на рецептата – разбиването на яйцата. В голяма купа разбийте четирите яйца, след което добавете киселото мляко, предварително смесено с бакпулвера. Следва да натрошите кравето сирене и да го добавите към яйчено-млечната смес, след което налейте олиото. Разбъркайте всички съставки внимателно, докато получите хомогенна смес.
  2. Следващата стъпка е да приготвите хляба. Натрошете стария хляб на малки парчета, като не е необходимо да премахвате корите. Добавете натрошения хляб към сместа и отново разбъркайте добре, за да се уверите, че всяко парче е добре покрито с яйчената смес.
  3. Подгответе тавата за печене, като я намажете с малко от маслото, за да предотвратите залепването на баницата. Изсипете сместа с хляба в тавата и разпределете равномерно. След това начупете останалото масло и го разпръснете върху повърхността на баницата. Това ще ѝ придаде приятен златист цвят и апетитен вкус след изпичането.
  4. Накрая, поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 40 минути, докато баницата добие златист цвят и стане леко хрупкава отгоре.

Баница от хляб за 20 минути – най-икономичната рецепта

Тази баница от стар хляб е идеалното решение за моментите, когато искате да приготвите нещо вкусно, но нямате много време или не искате да излизате за пазаруване. Освен това, тя е чудесен начин да не се разхищават хранителни продукти като стар хляб. Следващия път, когато имате излишен хляб, не го изхвърляйте – използвайте го, за да създадете тази невероятна баница, която със сигурност ще стане любима на цялото семейство!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес