Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази бърза туршия от зеле и моркови е любима на много българи

01 октомври 2024, 15:16 часа

Вкусът на домашната туршия винаги носи усещане за уют и традиция. В България туршията от зеле и моркови е едно от най-популярните и обичани ястия през зимните месеци. Лесна за приготвяне, тя предлага уникална комбинация от хрупкавост, сладко-кисел вкус и свежест. В тази статия ще разгледаме как да приготвите бърза туршия от зеле и моркови, която може да бъде готова само за три дни и ще ви радва с вкус и аромат през цялата зима.

Процесът на мариноване – защо е важен?

Мариноването е процес, който не само удължава срока на годност на туршията, но и придава специфичния ѝ вкус и текстура. Чрез мариноването зеленчуците абсорбират вкусовете на оцета, солта и захарта, което ги прави приятно кисели, леко сладки и идеално хрупкави. Тази техника позволява на туршията да остане свежа за по-дълго време, като същевременно запазва полезните свойства на зеленчуците.

Знаете ли как се приготвя туршия само със сол

Как да приготвим туршия от зеле и моркови?

За приготвяне на тази туршия ще ви трябват следните основни съставки, като съотношенията може да варират според вашия вкус:

  • Зеле
  • Моркови
  • Ябълков оцет
  • Вода
  • Захар – на вкус
  • Сол – на вкус
  • Черен пипер – на зърна
  • Чесън – скилидки
  • Олио – около 100 г, предварително препечено със скилидка чесън

Стъпки за приготвяне:

1. Нарежете зелето на тънки ивици, а морковите настържете на ренде. След това ги смесете със сол и захар и ги оставете за известно време да пуснат соковете си. След като зеленчуците са се отцедили добре, напълнете бурканите с тях.

туршия

2. На дъното на всеки буркан сложете по няколко зърна черен пипер и няколко скилидки чесън. Това ще добави приятен аромат и лек пикантен привкус на туршията.

3. За маринатата използвайте една и съща чаша за измерване на всички съставки. В съд на котлона налейте 9 чаши вода и добавете 1 чаша ябълков оцет, 1 чаша захар (на вкус), ½ чаша сол и 100 г олио. Използвайте смляна морска сол за най-добър резултат. Разбъркайте добре и оставете маринатата да се загрее, докато всички съставки се разтворят напълно.

Най-лесната парена туршия - няма да се опарите с нея!

4. След като маринатата е готова, залейте бурканите с нея, като се уверите, че течността покрива изцяло зелето и морковите. Ако желаете, можете да добавите обикновен аспирин за удължаване на срока на годност. Примерно на 3 литров буркан добавете 6 аспирина, на 2 литров – 4 аспирина, а за буркан Омния – 2 аспирина.

5. Туршията ще бъде готова за консумация само след 3 дни. През този период зеленчуците ще поемат маринатата и ще станат приятно кисели, сладки и хрупкави. Туршията може да се съхранява на тъмно и хладно място, за да запази свежестта си.

Тази бърза туршия от зеле и моркови е не само традиционна, но и много лесна за приготвяне. Благодарение на процеса на мариноване, тя придобива уникален вкус и хрупкава текстура, които са любими на много българи. Независимо дали я поднасяте като гарнитура или самостоятелно ястие, туршията ще внесе свежест и цвят на трапезата ви през зимата. Опитайте тази рецепта и се насладете на домашно приготвена туршия, която ще зарадва и най-взискателните вкусове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес