Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този стар метод киселото зеле ще е готово само след няколко дни

22 октомври 2024, 16:29 часа

Приготвянето на туршии започва през първите месеци на есента, за да продължи до зимата. Туршиите, освен че са наситени с вкус, имат и много ползи за организма. В случая с киселото зеле има много начини за приготвянето му. В тази рецепта, ще намерите много проста рецепта за кисело зеле само с три съставки.

Още: За любителите на пикантните храни: Рецепта за ферментирал лют сос

Необходими съставки:

  • 2 зелки
  • 5-6 супени лъжици сол
  • вода

Начин на приготвяне:

Първо почистете зелето и след това го нарежете на парчета с остър нож. Достатъчно е да го разделите на шест или седем части и ще имате правилния размер за приготвянето на тази туршия.

След това вземете голям пластмасов съд и сложете няколко парчета зеле, колкото да покриете дъното на съда. Отгоре се поръсва сол. След това поставете още няколко парчета зеле и поръсете със сол. Продължете, докато не подредите всички парчета зеле. Накрая покрийте повърхността на съда с отстранените в началото листа и отново поръсете сол.

Върху зелето се поставя плоска чиния, а върху нея камък или нещо тежко. След това затворете с капак. Тежестта на чинията ще позволи на зелето да освободи и поеме солта, която сте поръсили върху него. Зелето се оставя в сол около един ден.

След като изминат 24 часа, отворете пластмасовия съд и долейте хладка вода, докато зелето в съда се покрие напълно. Този метод съкращава времето за приготвяне на киселото зеле. Отново покрийте съда с капак и го поставете на хладно място. След една седмица киселото зеле ще е готово за консумация.

Още: Направете си богата на пробиотици, супер хранителна напитка за детоксикация само с три съставки

За да го съхранявате, просто го сложете в стъклени буркани със сока му и го поставете в хладилника. За хората, които не обичат киселото зеле да е прекалено солено, може да го изплакнете, преди да го използвате във вашите рецепти.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес