Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълнен шаран за Никулден – трик, с който рибата ще се топи в устата ви

01 декември 2021, 11:52 часа
Реклама

От край време шаранът бива свързван с трапезата за Никулден. Това е традиционно ястие, което домакините приготвят и сервират на масата. Всяка кулинарна вълшебница се стреми да сътвори най-вкусния и сочен шаран, който да надхвърли смелите очаквания на гостите. Не винаги обаче целта е постигната.

Реклама

Имаме добра новина за вас. Днес ще ви издадем няколко специфики и хитрини, благодарение на които шаранът за Никулден ще бъде омагьосващо апетитен и всеки би поискал допълнително в чинията си.

Задължително сложете тези подправки към шарана, ако искате да се получи ненадминато вкусен

Какво трябва да знаем, когато готвим шаран?

Подготовката е едно от най-важните неща, ако искате рибата накрая да се получи наистина вкусна. Ако искате апетитна вечеря, рибата трябва задължително да бъде прясна. В противен случай рискувате да разочаровате както себе си, така и всички останали на трапезата си. Колкото по-пресен е шаранът, толкова по-крехко ще е неговото месо, а миризма почти няма да се усеща.

Почистването на рибата е друга специфика, на която също трябва да се обърне внимание. Важно е да се премахне т. нар. седефено копче, за което мнозина навярно не са чували. Това е малко кокалче, намиращо се между главата на шарана и тялото му откъм гърба. Ако не го премахнете навреме, рискувате да отдели неприятна горчивина и вкусът на ястието да се промени.

За предпочитане е да избирате шаран, който е без люспи. Да, има и такива видове. Така не само ще си спестите ужасно много време, но и кожата му ще е много по-фина, хрупкава и вкусна.

Ето я и нашата рецепта за пълнен шаран:

Продукти, които ще са ви нужни:

• 1 шаран около 2 кг;

• 2-3 с.л. зехтин;

• 2 глави лук;

• 50 г ориз;

• червен пипер на вкус;

• 200 г домати консерва;

• сол на вкус;

• черен пипер на вкус.

Как да го сготвим?

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтин или олио. Към него се прибавят оризът и доматите. Овкусява се с черен пипер, червен пипер и сол на вкус. Накрая се залива с 1 ч. ч. топла вода и се оставя да покъкри в продължение на 5 – 10 минути.

Най-лесният начин за почистване на шаран

Почистеният шаран се слага в тава, която преди това сте омаслили. Рибата се пълни с оризовата смес, увива се с фолио и след това се слага във фурна, загрята на 180 – 200 градуса. 20 минути по-късно премахвате фолиото и оставяте да се запича за още 10 минути.

Това е една фантастична рецепта за вкусен и сочен шаран, който всеки ще оцени по подобаващ начин!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес