Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проста и вкусна рецепта за приготвяне на сладолед от детството

16 юли 2024, 08:08 часа

Помните ли онези времена, когато сладоледът изглеждаше най-вкусният на света? Кога всяка хапка от този деликатес ни е връщала в детството, изпълнено с радост и безгрижие?

Тогава се използваха естествени съставки, а съвременният сладолед може да съдържа голям брой добавки, стабилизатори, аромати и консерванти. Ето защо, ако искате да направите сладолед у дома като в детството, тогава се запасете с натурални продукти.

Първо, ще ни трябват съставки, които могат да бъдат намерени във всяка къща:

  • 3 жълтъка,
  • 120 г захар,
  • 250 мл мляко,
  • 400 ml сметана (съдържание на мазнини не по-малко от 30%),
  • ванилова захар на вкус.

Ето как се приготвят най-вкусните ореховки

Рецептата стъпка по стъпка

Стъпка 1. Започнете с млечна основа

Изсипете млякото в тенджера и добавете половината захар. Поставете на умерен огън и оставете да заври, но внимавайте млякото да не се пресече.

Стъпка 2: Подготовка на яйчената основа

В отделна купа разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване. Ще отнеме няколко минути, но резултатите си заслужават.

Стъпка 3. Смесване на съставките

Сега идва най-важното: постепенно наливайте горещото мляко в яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Това ще предотврати пресичането на яйцата и ще поддържа гладка текстура.

Стъпка 4. Уплътняване на основата на сладоледа

Изсипете сместа обратно в тенджерата и сложете на слаб огън. Гответе при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Това обикновено отнема около пет минути. Основното нещо е да не бързате.

Стъпка 5: Охлаждане

Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади до стайна температура. Това е важна стъпка, която не може да бъде пропусната.

Стъпка 6. Разбийте сметаната

Докато основата се охлажда, направете сметаната. Разбийте я до меки връхчета и добавете ванилова захар. Тази стъпка ще придаде на нашия сладолед този незабравим вкус.

Стъпка 7. Комбинирайте сметаната и основата

Внимателно добавете разбитата сметана към охладената млечно-яйчена смес. Правете това бавно, за да запазите ефирната структура.

Стъпка 8: Замразяване

Изсипете сместа в съд и го поставете във фризера. На всеки половин час вадете и разбъркайте получената маса, за да избегнете образуването на големи ледени кристали. Ще отнеме няколко часа, но резултатът ще надмине всички очаквания.

Не забравяйте, че най-вкусните спомени са тези, които създаваме лично. Направете този сладолед за себе си, семейството и приятелите си. Нека всяко парче ви напомня за най-ярките моменти от живота. Сега, след като имате тази рецепта, всичко, което остава да направите, е да се насладите. Добър апетит и приятни спомени!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес