Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приготвяне на сладко: Колко захар се слага на 1 кг плодове?

25 юли 2024, 15:02 часа

Най-често препоръките за това колко захар да добавите, за да направите вкусно сладко, се основават на това колко сладък е използваният плод.

Колко захар се слага в сладкото?

Ако, например, плодът е сладък, се препоръчва да се добавят 400-500 гр захар, а ако е кисел, два пъти повече. Например на кг череши се слага 1 кг захар.

Както отбелязва кулинарният експерт и ресторантьор Евгений Клопотенко, в повечето готварски книги се препоръчва използването на захар в количество, равно на теглото на плодовете.

Лекар: Това сладко разрежда кръвта и действа като аспирин

Но, според експерта, това не е правилно, захарта не придава никакъв вкус на плодовете. Клопотенко препоръчва да добавите половин килограм захар на 1 кг плодове, а ако плодът е кисело, като череши, увеличете количеството захар до 600 гр, но не повече.

Освен това експертът препоръчва изпълнението на още едно важно действие - тъй като не всички плодове са сочни, той препоръчва да ги покриете със захар за една нощ, за да пуснат сок и да ги сварите на следващия ден.

Каква е разликата между сладка и конфитюри?

Както отбелязва Клопотенко, всички тези продукти са направени от пресни горски плодове и плодове, а понякога дори и зеленчуци.Конфитюрът има хомогенна структура и може да бъде с различна плътност в зависимост от времето за варене. За да сгъстите сладкото, можете да добавите към него ябълков пектин.

Конфитюрът съдържа цели плодове или големи парчета плодове. Конфитюрът е кръстоска между сладко и консервирани плодове. Но този продукт е по-гъст от сладкото и има по-плътна текстура.

Не използвайте медни и алуминиеви съдове за приготвяне на сладко. Киселините, открити в повечето плодове, могат да разтворят медните оксиди. Не само ще развалите външния вид на медния съд, но и ще лишите сладкото си от повечето му полезни свойства. В края на краищата медните йони унищожават аскорбиновата киселина, което означава, че готовият продукт практически няма да съдържа витамин С. Но именно този витамин помага на имунитета ни през студения сезон. Между другото, витамин С се запазва в конфитюра от морски зърнастец дори след топлинна обработка.

Алуминиевите съдове са покрити с оксиден филм, който също се разрушава от плодови киселини. В резултат на това алуминиевите молекули могат да попаднат във вашето сладко и да го направят не само нездравословно, но дори вредно.

Идеалният вариант за приготвяне на сладко са стоманени или емайлирани съдове. Разбира се, при избора на емайлиран съд, неговата повърхност не трябва да бъде надраскана.

Формата на съдовете за готвене също е много важна. Колкото по-широк е диаметърът, толкова по-бързо се изпарява излишната влага и толкова по-малко се деформират плодовете. Това означава, че вашето сладко ще бъде не само вкусно, но и ще изглежда апетитно.

Лекар: С тази добавка ще забравите за сладкото

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес