Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригответе си най-вкусната домашна лютеница – по стара българска рецепта

06 юли 2023, 16:22 часа
Реклама

Лютеницата е традиционна разядка за родната кухня, а варенето на лютеница има стари корени. И макар днес на пазара да са налични десетки брандове и различни предложения, обещаващи отличен вкус, напомнящ този на домашната, този от детството и казана с току-що сварената лютеница на двора на старата къща на баба, най-вкусната домашна лютеница си остава тази, която си приготвите сами у дома. За да забъркате най-вкусната домашна лютеница, ви е нужна не само стара българска рецепта, но и познания как се е правила тази разядка от миналите поколения.

Защо да си приготвите най-вкусната домашна лютеница?

Лютеницата е традиционна за българската кухня и това не е случайно – дължи се не само на вкусовите качества на тази разядка, но и факта, че тя е полезна – пълна е с витамини и минерали, защото съдържа зеленчуци – чушки, домати, патладжан, моркови и полезни подправки.

Името на лютеницата също има своята история – в нея са се добавяли масово люти чушки и вкусът е бил пикантен. Днес повечето лютеници не са люти, а сладки, което се дължи на добавянето на подсладители и захар. Бялата отрова обаче не допринася за ползите от консумацията на лютеница, а напротив – прави я по-вредна от онази, която са варили бабите ни. Наличието на консерванти, оцветители, нишесте и други добавки в купешката лютеница също не допринася за вкуса и полезността на лютеницата – ето още една причина да запретнете ръкави и да си я сварите сами.

Рецепта за нестандартна, но много вкусна лютеница

Тайните на баба за приготвянето на най-вкусната домашна лютеница

- Свежите зеленчуци, откъснати от градината или закупени от близкия пазар – родни, пресни, вкусни, узрели под слънцето, а не докарани зелени и зрели из складове.

- Точните подправки – свежи, от градината, от планината.

- Точната гъстота – при бъркане с дървена лъжица трябва остане следа на дъното на тавата.

- Едрото смилане така, че да усещате зеленчуците – това е една от характеристиките, които отличават домашната лютеница от купешката.

- Пърженето – процес, който не присъства при купешката лютеница, но добавя отличителния вкус на домашната и е сред тайните на най-вкусната домашна лютеница.

Лютеница по гръцки – ако веднъж я опитате, няма да искате да я приготвяте по друг начин

Рецепта за най-вкусната домашна лютеница

Знаейки тайните на баба за приготвянето на домашна лютеница, следвайки традициите и използвайки пресни зеленчуци, ще получите вкус, който ще очарова сетивата ви. Необходима ви е обаче и стара рецепта. Тази, която сме избрали за вас, е на около век и е рецептата на бабата на вашата баба. Разкриваме вкуса на традицията за вас – домашна лютеница, едро смляна и изключително апетитна. За да я приготвите, са ви необходими:

  • чушки – 20 килограма, печени, без подправки, като може да ги опечете сами, а ако използвате готови, нека са родно производство и без оцет, за да не развалите вкуса на лютеницата,
  • домати – 10 килограма, задължително белени, за да не бъде лютеницата ви с ципи и обелки от домати,
  • моркови – 3 килограма,
  • патладжани – 3 килограма,  изпечени,
  • подправки, сред които задължително сол, олио, черен пипер, кимион – последните две по едно пакетче, люти чушлета – 5-6 броя леко пикантни или в минимално количество, ако лютото не ви понася или не го харесвате като вкус.

Приготвяне на най-вкусната домашна лютеница – стъпка по стъпка

  • Първо се смилат на месомелачка на едро всички зеленчуци. Един след друг – отделно, без да ги смесвате.
  • Втората стъпка от приготвянето на най-вкусната домашна лютеница е сваряване на доматите до сгъстяването им. Умереният огън, на който го правите, и честото или постоянно разбъркване са изключително важни, за да не загорят  и да развалят вкуса на лютеницата ви.
  • Когато доматите се сгъстят, към тях се прибавят чушките, морковите и патладжанът и отново се бърка до сгъстяване.
  • Идва ред на подправките, като солта е задължителна, малко люти чушлета, кимион, черен пипер, олио и една от най-вкусните и ароматни подправки в родната кухня – чубрицата. Отново се бърка до сгъстяване.
  • Ако зеленчуците са достатъчно сладки и предпочитате не толкова захаросан вкус, не добавяйте захар. Така и самата лютеница ще е както по-полезна за здравето, така и подходяща за пазещите талия. Ако не можете без захар, не прекалявайте. До 200 грама, добавени заедно с подправките, са предостатъчни.
  • Последната стъпка е пълненето на бурканите и стерилизирането им.

Макар да е трудоемка и изискваща време, домашната лютеница си заслужава търпението, защото е безкрайно вкусна. Насладете се на най-вкусната домашна лютеница и съхранете за идните поколения вкуса на вашето детство с тази рецепта.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес