Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко лъжици от тази съставка и лютеницата ще е божествена

31 юли 2024, 16:17 часа

Повечето от домакините вече започват да се замислят за приготвянето на лютеница. Това е зимнината, която всички обичаме да похапваме. По-вкусна от домашната лютеница няма. Ако ви се иска да зарадвате себе си и семейството си с перфектната разядка, която да мажете върху филии, то тази рецепта ще ви бъде от помощ.

Споделяме с вас как можете с малко усилия и за нула време да сготвите перфектната лютеница, добавяйте една специална съставка.

Как се приготвя най-вкусната лютеница?

Още: Лютеница от тиквички – рецептата, която остави домакините без думи

Продукти, от които се нуждаете:

  • чушки - 6 кг червени
  • домати - 2 кг червени
  • чесън - 20 скилидки
  • мед - 150 г
  • олио - 150 мл
  • сол - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Започнете с печенето на чушките. Най-неприятна задача се оказва тяхното белене. Съветваме ви да ползвате ръкавици, ако не искате пръстите ви да се оцветят в тъмно червени към кафяви багри.

Още: Къде е ударението на думата лютеница?

Измийте и почистете чушките от семките, след това ги изпечете, докато люспата им започне да се отделя от тях. Обелете ги.

Доматите също обелете, а скилидките чесън нарежете на ситно.

Следващата стъпка е меленето на доматите и чушките в машинка за кайма. Целта е да се получи едро смляна лютеница.

Идва ред на термичната обработка. Най-напред смесете чушките, доматите, чесъна, солта и меда. Сложете съда на котлона да ври. Щом настъпи този процес, добавете олиото, което трябва предварително да загреете. Това се прави с цел да не гранясва. Добавете го към зеленчуците на тънка струя и при непрекъснато бъркане.

Още: Сложете тези подправки на лютеницата и никога няма да предпочетете купешката

Трябва да варите сместа около 1 час на слаб огън, периодично бъркайте.

Следващата стъпка е разпределянето на лютеницата в буркани. Когато приключите и с това, поставете капачки и варете още 20 минути. Получава се наистина вкусна лютеница, която сме сигурни, че ще се хареса на цялото ви семейство. Трябва да тествате рецептата, заслужава си.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес