Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намажете тигана с това направете уникален карамелизиран лук

07 септември 2022, 06:25 часа

Опитвали ли се карамелизиран лук? Сладко-соленият му ще очарова и най-капризното небце. Всяко ястие, към което го добавите, ще добие вкус и вид, сравними с тези на кулинарни шедьоври на опитни шеф готвачи и гурме изкушения. Приготвянето на идеалния карамелизиран лук обаче има своите тайни и трикове, както и специални съставки, които го правят уникален. Преди да ви споделим с какво да намажете тигана, за да добие лукът съвършените вкус, цвят и аромат, нека разберем повече за това чудно на кухнята.

Какво е карамелизиран лук?

Ако не сте правили карамелизиран лук, се очаква да се заблудите, че той се прави със захар. Лукът обаче само по себе си съдържа захар, а захарта не присъства като съставка за приготвяне на карамелизиран лук. Обикновено домакините го приготвят с бульон и зехтин, като добавят сол и вода. Всеки лук може да се карамелизира, но най-подходящ е жълтият сладък. Червеният придобива уникален цвят и е подходящ за салата. Когато приготвяте карамелизиран лук следва да имате предвид, че обикновено ще ви отнеме около час. Предвидете си време за приготвянето на това вълшебство и направете доста по-голямо количество от необходимото ви за конкретната салата, пица или ястие. Съхранявайте количеството, което не употребите, замразено във фризера. Замразеният карамелизиран лук може да съхранявате около 2 месеца. Така ще спестите час време следващия път, когато ви е нужен карамелизиран лук, без да загубите от вкусовите му качества.

Как се приготвя карамелизиран лук?

Както вече разбрахте, захар не се добавя. Необходима е течност – най-често бульон, сол, мазнина, като домакините използват масло или зехтин и разбира се лук. Приготвянето не е сложно. Нужни са ви само тиган от неръждаема стомана и съставките. Нарязаният на шайби лук се поставя в тигана в предварително загряната мазнина, бърка се и проверява да не загори през няколко минутки. Малко след като лукът започне да става прозрачен, ще забележите, че започва да се карамелизира. Сокът, който отделя, следва да разбърквате и поставяте върху лука. Половин час след началото на приготвянето на карамелизиран лук ще забележите, че видът му напомня конфитюр. Оставете още 10-тина минутки. Това е достатъчно. Бульонът и солта се добавят в края, минутки преди свалянето от огъня.

Коя е тайната съставка, с която ще приготвите уникален карамелизиран лук?

Виното – червено, сладко, опияняващо, ароматно. Заменете бульона с вино и се насладете на уникален вкус при приготвянето на карамелизиран лук. Може да намажете тигана с него, както и да заместите бульона в края на приготвянето на вкусотията. Виното придава несравним вкус и аромат на карамелизирания лук. Задължително изпробвайте да замените бульона за вашия с вино.

За какви ястия е подходящ карамелизиран лук?

Карамелизираният лук може да замести обикновения в редица ястия. Ограничения почти няма. Той е подходящ  за салати, пасти, сосове, пици, бургери, ястия, месо, супи. Само вашите собствени предпочитания могат да ви поставят ограничения. Карамелизираният лук може да се консумира като подправка и добавка и от хора, които не харесват миризмата на суровия или имат проблем със стомаха след похапването на суров лук.

За какво да внимавате, когато приготвяте карамелизиран лук?

- Внимавайте да не го загорите. Цветът не следва да е кафяв.

- Не пропускайте да го поливате с течността в тигана.

- Не препълвайте тигана. Ако приготвяте по-голямо количество, нека е в голям съд.

- Опитайте го, преди да го свалите от огъня. Честа грешка е оставянето му недоготвен, от което страда вкусът му.

- Внимавайте с градусите. Карамелизиран лук се приготвя на бавен огън.

- Не режете лука на ситно и тънко. Така ще загори. Предпочетете плътните шайби.

- Не разчитайте само на масло. Добавете и течна мазнина като зехтин, за да избегнете загарянето.

- Охладете, преди да замразите във фризера.

- Имайте предвид, че в хладилник може да се съхранява само около седмица.

Приятно гурме парти с карамелизиран лук!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес