Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време се варят кестени, за да станат меки и вкусни?

28 октомври 2023, 19:33 часа

Много хора са опитвали печени на огън кестени. Те винаги се цепват първо, за да не се пръснат при термична обработка. Приготвените на огън кестени са прекрасно предястие или разядка, напомняща на ядки. Само те се консумират горещи, като се отстранява обгорената кожа.

Малко хора знаят, че кестените могат да се пекат и на фурна или да се варят във вода. Варените кестени са не по-малко вкусни от приготвените на огън и могат да се сервират като самостоятелна закуска или да се използват като съставка в много интересни европейски рецепти.

Ето инструкции стъпка по стъпка как правилно да готвите кестени. Ако искате да изненадате приятелите и семейството си с интересно и необичайно ястие, трябва да се научите как да готвите кестени с кожата им у дома.

Кестените имат вълшебни свойства. Ето какво ще стане, ако винаги имате един в джоба

Ще ни трябва:

- 0,5 кг. кестени,

- около 2 литра вода,

- 1 чаена лъжичка сол,

- дафинов лист по желание.

Рецепта стъпка по стъпка:

Кестените трябва да се измият обилно. След това с остър нож всеки кестен трябва да се изреже „по екватора“ от по-заоблена страна. Не по целия периметър, а само от извитата страна, леко захващайки краищата.

Трябва само да отрежете дебелата кора и слоя тънка кожа вътре. В същото време се опитайте да не докосвате самата каша от кестен.

Сега, когато всички кестени са изрязани, можете да смятате, че най-трудната част е приключила. Остава само да приготвите правилно кестените. Слагате ги в тенджера със студена вода. Водата трябва да покрива изцяло кестените. Поставете на огъня, добавете сол и дафинов лист. Оставете водата с кестените да заври.

Много хора не вярват, но кестените лекуват много болести

Колко време се варят кестени, за да станат меки и вкусни:

Гответе кестените около 40 минути, ако кестените са големи. Ако е средно, тогава половин час ще бъде достатъчен.

По време на готвене водата ще стане тъмнокафява и правилно нарязаните кестени ще се отворят широко на мястото на разреза, разкривайки жълтеникаво-бяла ядка.

Отцедете водата от готовите кестени и ги оставете леко да изстинат преди сервиране, за да не изгорите ръцете си. Обърнете внимание на тази необичайна рецепта за бисквитки под формата на кестени.

По-удобно е сварените кестени да се белят докато са горещи и влажни, така кората се отстранява заедно с вътрешната кора. След охлаждане кожата се придържа към кестена и премахването й ще бъде проблематично.

Правилно нарязаните кестени се белят много лесно, те са като шам фъстъци - отворени вече една трета.

Поднесете варени кестени като предястие, разядка или като съставка в различни ястия. Сега знаете как да готвите кестени с кожата си у дома, така че можете да изненадате гостите си с необичайно ястие.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес