Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата лятна салата за ракия?

17 юни 2024, 19:44 часа
Реклама

Традиционната за Балканите силна алкохолна напитка, приготвяна чрез ферментацията на плодове или вино – ракията, е не само зимна наслада, сгряваща сетивата. Може да повишите градуса на настроението с това питие и в горещите летни нощи, ако го поднесете с много лед и ако го комбинирате с подходящата лятна салата за ракия.

Реклама

Салатата трябва да е свежа, но да е засищаща, защото е вероятно да е единственото, което ще консумирате в жегата, да е пълна със сезонни български зеленчуци, но да се усеща и нотка екзотика, да подчертава аромата и вкусовите качества на ракията, да я допълва, но и да балансира огнения ѝ характер, да се сервира студена, защото все пак е лято, да е достъпна и да се приготвя сравнително бързо – не искате да прекарате краткото лято и разхлаждащите романтични летни нощи в кухнята вместо на верандата или на морския бряг с чаша в ръка.

Има ли лятна салата за ракия, която да отговори на всички тези очаквания? Ако считате, че прословутата шопска салата е отговорът, ще ви изненадаме, че грешите. Най-добрата лятна салата за ракия прилича на свежо лятно леко зеленчуково ястие, приготвено на тиган, но е достатъчно свежа, за да превърне вечерта във вълшебство за сетивата.

Оригинална картофена салата: Ето как да си я приготвите

Най-добрата лятна салата за ракия – вижте рецептата

Летните нощи са дълги и омайващи, а вие често сте твърде уморени, за да готвите? Или не желаете да ги прекарвате в кухнята? Или пък просто искате да влезнете в по-малък размер бански и сте решили да се ограничите до аперитива и салатата? Изберете засищаща салата с много витамини и малко калории и ще осъществите всички тези желания. Тази рецепта е не просто рецепта за най-добрата лятна салата за ракия, но е напълно достатъчна, за да задоволи апетита ви в летните нощи и да засити всички сетива. За нея са ви нужни:

  • 2 тиквички,
  • 7-8 чушки – зелени, червени, оранжеви – нека има цвят в салатата и да е пъстра като лятото,
  • 4 краставици,
  • 4 домата, като е задължително да са зрели, ароматни, леко меки, а не безвкусни като пластмаса, вероятно розовите български домати ще ви допаднат най-много за целта,
  • шепа маслини, горещо препоръчваме да са от типа „гръцка салата“, тоест леко мариновани и пълнени с чесън, морков и пикантни чушлета, ако не откриете подобна, изберете любимите си маслини за най-добрата лятна салата за ракия,
  • подправки – свежи задължително – магданоз, копър, сол, зехтин – на вкус, скилидка-две чесън.

Диета със салата - ето как се прави

Най-добрата лятна салата за ракия – приготвяне стъпка по стъпка

Очаквано няма да хапвате тиквичките сурови, ще ги приготвите апетитно, но и без мазнини, идеално за талията, но и добро решение, ако ще пропуснете вечерята и чашата ракия със салата ще бъде единственото, което ще консумирате вечерта. Чушките, макар да може да ги добавите и свежи, препоръчваме да изпечете, за да добавите интересни нотки и текстури към салатата. А за да ви е по-лесно, следвайте тези стъпки:

1.       Обелете, почистете, измийте тиквичките и ги запечете на грил, нарязани на тънки ивици.

2.       Към салатата ще добавите печени чушки, като не пропускате да ги задушите и нарежете също на ивици, след като ги изпечете.

3.       Обелете и нарежете краставичките, както обикновено.

4.       Доматите измийте и нарежете на ситно.

5.       Пригответе дресинг от всички подправки, като може да предвидите и лъжичка чеснов сос заради тиквичките.

6.       Залейте всички нарязани зеленчуци с дресинга, добавете чеснов сос и оставете да се охлади в хладилника тази великолепна лятна салата за ракия, смело заместваща основно ястие.

7.       Преди да сервирате, украсете с маслинките и поръсете с магданоз.

8.       Ако търсите нотка екзотика и нещо различно, с което да изненадате всички, опитали салатата, парченца авокадо, добавени към дресинга, ще ви свършат повече от чудесна работа, а зрънца нар, поръсени върху салата заедно с магданоза, ще накарат небцето ви да жадува за още от най-добрата лятна салата за ракия и ще добавят търсените екзотични нотки.

Това е всичко – лесно и бързо сте готови със салата, с която няма да се нуждаете от основно ястие. Колкото и да е вкусна и приятна вечерта обаче, помнете, че с ракията трябва да внимавате. И жегата не са единствената причина. Консумирайте отговорно и с мярка, тъй като прекаляването с чашките може да има сериозни негативни последствия за здравето ви.

Наздраве за лятото!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес