Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се пържат бланширани картофи, така че да се топят в устата

17 октомври 2024, 10:00 часа

Хрупкави отвън и меки отвътре – така трябва да изглеждат съвършените пържени картофи. За постигането на тази перфектна комбинация се прилага техника, която включва бланширане преди пърженето. Бланширането на картофите е чудесен начин да запазим цвета и свежестта им и да гарантираме, че всяко парче ще се изпържи равномерно. В тази статия ще разгледаме как можете да приготвите бланширани картофи, които са с невероятна текстура и вкус, идеални за всяко хранене.

Защо да бланшираме картофите преди пържене?

Бланширането има множество ползи, когато става въпрос за пържене на картофи. Освен че премахва кожата им по-лесно, този процес запазва картофите свежи и предотвратява потъмняването им след нарязване. Картофите също така омекват леко по време на бланширането, което помага за по-равномерно пържене, като същевременно осигурява мека и кремообразна текстура отвътре. Това е ключът към приготвянето на картофи, които се топят в устата!

Ето как се бланшират картофи за фризер - не допускайте грешки!

Стъпки за бланширане на картофите

Следвайте тези лесни стъпки, за да приготвите картофите си идеално за пържене:

  1. Напълнете голяма тенджера с вода и добавете супена лъжица сол за допълнителен вкус. За да гарантирате равномерно бланширане, използвайте поне 1 литър вода за всеки килограм картофи. Поставете тенджерата на котлона и изчакайте водата да заври. В същото време напълнете голяма купа с ледена вода, която ще използвате по-късно.
  2. Докато водата завира, измийте картофите и ги нарежете на равни по големина парчета. Това ще гарантира, че всички парчета ще се сварят еднакво и ще запазят равномерна текстура. Ако искате да отстраните кората, потопете картофите в кипящата вода за няколко секунди и после ги обелете.
  3. Поставете нарязаните картофи във врящата вода. Не препълвайте тенджерата – това ще забави процеса, защото водата ще загуби част от топлината си. Бланширайте картофите за около 4 до 5 минути, докато започнат леко да омекват, но все още остават твърди отвътре.
  4. След като картофите са готови, извадете ги с решетъчна лъжица и ги потопете веднага в купата с ледена вода. Това бързо ще спре процеса на готвене и ще запази картофите със свеж и ярък цвят. Дръжте ги в ледената вода за същото време, за което са били във врящата вода.
  5. Извадете картофите от ледената баня и ги подсушете добре върху кърпа или в гевгир. Подсушаването е от съществено значение, защото наличието на вода ще затрудни процеса на пържене и ще доведе до неравномерна текстура.

Малко хора знаят как наистина се бланшират картофи

Пържене на картофите за съвършена хрупкавост

След като картофите са бланширани и добре подсушени, сте готови за пърженето. Загрейте достатъчно количество олио в дълбок съд – олиото трябва да е достатъчно горещо, за да създаде незабавно хрупкава коричка. Пържете картофите на порции, за да не се струпват и да се запържат равномерно. Оставете ги да се готвят, докато станат златисто-кафяви и хрупкави отвън, което обикновено отнема около 3-4 минути.

Извадете готовите картофи върху кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина, и подправете със сол на вкус, докато са още горещи. Така те ще абсорбират подправките по-добре. Можете да добавите и други подправки по ваш избор, за да придадете различни нюанси на вкуса. Следвайте тези стъпки и ще се наслаждавате на картофи, които са идеални за всяка трапеза.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес