Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя традиционната турска баница с кайма

29 септември 2024, 08:00 часа

Турската кухня е известна със своите ароматни и богати ястия, а една от класиките, която не оставя никого равнодушен, е турската баница с кайма. Тази вкусна баница съчетава хрупкави кори, сочна плънка с телешка кайма и подправки, които придават на ястието неповторим ориенталски вкус. В тази статия ще ви покажем как лесно да приготвите този деликатес у дома и да се насладите на автентичната турска кулинария.

Много вкусна: Най-лесната баница с готови кори

Необходими продукти 

За да приготвите тази апетитна баница, ще ви трябват следните продукти:

  • Кръгли точени кори
  • 300 г телешка кайма
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 2 супени лъжици домашна лютеница
  • Чубрица, кимион, черен пипер, червен пипер, сол – на вкус
  • 3 яйца
  • 1 чаша кисело мляко
  • 4 супени лъжици олио

Начин на приготвяне

1. Приготвяне на плънката

Започнете, като загреете олиото в тиган и запържете ситно нарязания лук, докато стане златист и ароматен. Добавете каймата и гответе, като непрекъснато разбърквате, докато се раздроби и се запържи равномерно. След като каймата е готова, добавете всички подправки – чубрица, кимион, черен и червен пипер, както и сол на вкус. Разбъркайте добре и оставете плънката да се охлади.

баница с кайма

2. Приготвяне на яйчната смес

Разбийте яйцата в купа и ги смесете с киселото мляко и 4 супени лъжици олио. Тази смес ще придаде на баницата неповторима сочност и ще свърже корите и плънката.

3. Сглобяване на баницата

Вземете една от кръглите кори и я намажете обилно с приготвената яйчна смес. Сгънете кората на две и върху широката част разпределете част от запържената кайма. Завийте кората на руло, а след това оформете рулото в спираловидна форма, подобна на охлюв. Поставете охлювчето в намазнена тава. Повторете процеса с останалите кори, като нареждате оформените „охлювчета“ едно до друго в тавата.

Ако приготвяте баницата по тази рецепта, тя ще е 2 пъти по-пухкава

След като всички рула са подредени, полейте ги с остатъка от яйчната смес, за да получите златиста и хрупкава коричка при печене.

4. Печене на баницата

Печете баницата в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато придобие апетитен златист загар и корите станат хрупкави. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади преди сервиране.

Традиционната турска баница с кайма е идеалният избор за тези, които обичат богати на вкус ястия, съчетаващи сочна плънка и хрупкави кори. Лесна за приготвяне и изключително ароматна, тя ще донесе вкуса на Ориента във вашия дом.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес